woensdag, 19. mei 2010 - 15:19

Knal gehoord in Zuid-Limburg

Maastricht

Woensdagochtend 19 mei rond 10.25 uur is er een knal gehoord in Zuid-Limburg. 'Het gaat hier om een knal in de atmosfeer en niet om een aardbeving', meldt het KNMI woensdag.

Het KNMI heeft deze knal gemeten met de infrageluid arrays in De Bilt en op Texel. Een eerste analyse van deze signalen duidt op een atmosferische bron in het Noordoosten van België / het grensgebied met Limburg. De bron is op dit moment (11.45 uur) nog niet bekend.

Het KNMI registreert regelmatig infrageluid gebeurtenissen, maar ze worden lang niet altijd door mensen waargenomen. De knal van vandaag was groot genoeg om door mensen te worden waargenomen. Het KNMI heeft meldingen ontvangen uit de hele regio Zuid-Limburg. De meldingen spreken van een knal en van trillingen. Klik voor meer uitleg op de linken in de rechterkolom.

Laag frequent geluid, ook wel infrageluid genoemd, is voor mensen onhoorbaar en kan zich over grote afstanden voortplanten. Als zo’n atmosferische drukgolf in contact komt met een huis of gebouw kan dit leiden tot verschijnselen zoals bij een aardbeving.

Bronnen van infrageluid zijn onder andere meteoren, explosies en vliegtuigen die door de geluidsbarrière gaan. Op grotere afstand verdwijnt de hoorbare component van het geluid en reist de golf verder als onhoorbaar infrageluid.
Provincie:
Tag(s):