maandag, 19. april 2010 - 8:25

KNRM haalt eigen vrijwilligers vliegensvlug op uit Schotland

IJmuiden

Zondagmiddag arriveerde reddingboot Koos van Messel in IJmuiden met
acht vrijwilligers die hij heeft opgehaald in het Engelse Lowestoft.

De acht hebben een zevendaagse training gedaan bij het Maritime Rescue Institute in Scholand maar konden vanwege de aswolk uit IJsland niet terugvliegen naar Nederland.

De groep bestaat uit vrijwilligers van KNRM-stations verspreid over
Nederland. Ze hadden allemaal een week vrij genomen van hun werk om met deze training mee te kunnen doen. Dit hield wel in dat de meesten maandag gewoon weer op hun werk verwacht worden.

Volgens begeleider Theo van der Linden kregen ze donderdagochtend de eerste berichten door dat er een probleem pas. Na het eerst nog even te hebben aangekeken is vrijdagavond besloten om op het vliegveld van Edinburgh twee auto's te huren en daarmee naar Lowestoft te
rijden. Deze plaats aan de Engelse oostkust ligt recht tegenover IJmuiden. Na een nacht in een hotel lag om tien uur 's morgens de Koos van Messel klaar.

Na zijn vriendin te hebben begroet vertelde Niels Korver, vrijwilliger bij
station IJmuiden, dat de tocht prima is verlopen. Ze hadden een gladde zee en konden rustig dertig knopen varen. Om even voor vieren 's middags arriveerden ze in IJmuiden.

Met de intensieve training is Schotland hebben de vrijwilligers hun opleiding voltooid. Onderdeel van de training is een vaartraining maar ook een oefening om te ontsnappen uit een helikopter nadat deze in zee is gestort.

Foto's: Ko van Leeuwen
Provincie:
Tag(s):