woensdag, 14. april 2010 - 19:51 Update: 08-07-2014 1:04

Koeientuin een van de winnende stallen

Amsterdam

Een varkenspension, vrijloopstallen met een schuifdak of een binnenweide voor paarden. Dit zijn enkele voorbeelden van in totaal elf projecten die minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft beloond met een certificaat ter waarde van maximaal 50.000 euro. Met dit bedrag kunnen ondernemers onderzoek naar de haalbaarheid van hun projecten bekostigen.

De projecten komen voort uit het programma Small Business Innovation and Research (SBIR) voor integraal duurzame stal- en houderijsystemen. In dit programma konden ondernemers ontwerpen indienen voor stallen die het dierenwelzijn sterk verbeteren en daarnaast beter zijn voor diergezondheid, milieu, energie, arbeidsomstandigheden en beter passen in het landschap. In totaal werden er 32 projecten ontvangen. Een onafhankelijke adviescommissie heeft de 11 winnaars geselecteerd.

Voor deze SBIR is in totaal 2,2 miljoen euro beschikbaar. Eind 2010 kunnen deze ondernemers - opnieuw in een wedstrijd - financiering winnen voor een onderzoek- en ontwikkelingstraject. Daarna zijn de ondernemers zelf verantwoordelijk voor de kosten om de stal- en houderijsystemen commercieel succesvol te maken.
Categorie:
Tag(s):