vrijdag, 16. april 2010 - 15:07

Koningin Beatrix noodgedwongen per trein naar Kopenhagen

Amsterdam

Op tijd voor de afspraak arriveerden koningin Beatrix, Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima vrijdagochtend per Koninklijke trein op het centraal station van Kopenhagen om de feestelijkheden ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Deense Koningin bij te wonen.

Noodgedwongen moest het koninklijk gezelschap per trein naar Kopenhagen reizen als gevolg van de sluiting van het luchtruim door de vulkaanuitbarsting op IJsland.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) kregen het verzoek donderdagochtend en hebben in allerijl de Koninklijke trein gereedgemaakt voor vertrek.

Beatrix was donderdag nog aanwezig tijdens de opening van de tentoonstelling Royal Class, vorstelijk reizen. Zij arriveerde met de Koninklijke trein en liet deze achter om tentoongesteld te worden tussen diverse Nederlandse en buitenlandse Koninklijke rijtuigen.

Daarna werd de trein in allerijl weer opgehaald door NS en voorbereid om de lange reis te maken. NS klaarde de klus in samenwerking met ProRail, CityNightline, de Duitse en de Deense spoorwegen en vele andere instanties.

Donderdagavond om 19.00 uur vertrok de Koninklijke trein. NS president-directeur Bert Meerstadt deed het koninklijk gezelschap uitgeleide vanuit de Koninklijke wachtkamer op station Amsterdam Centraal: “Dit is een mooi voorbeeld van onze dienstverlening waar NS voor staat. Het is een uitdaging en een plezier om deze reis met alle betrokkenen mogelijkte maken”.

Vanaf de komende week zal het koninklijk rijtuig, met zo’n 2000 extra kilometers op de teller, weer te zien zijn in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De tentoonstelling Royal Class, vorstelijk reizen duurt tot 15 september.
Provincie:
Tag(s):