donderdag, 11. februari 2010 - 19:42

Koopwoningtehuur trekt stagnerende woningmarkt vlot

Amsterdam

Het aantal woningbezitters dat zijn hypotheek niet meer kan opbrengen neemt hand over hand toe. Banken verwachten dat over niet al te lange tijd 30.000 gezinnen zelfs in ernstige betalingsproblemen komen. In de meeste gevallen gaat het om mensen met een nieuwe koopwoning, maar die hun oude woning nog niet hebben verkocht.

Momenteel staan in Nederland ongeveer 60.000 woningen voor langere tijd te koop. Dat is veel, maar niet zorgwekkend. Koopwoningtehuur biedt dé oplossing voor woningbezitters, huurders en banken: de tijdelijke verhuur van koopwoningen. Dat is veel, maar niet zorgwekkend. Koopwoningtehuur biedt dé oplossing voor woningbezitters, huurders en banken: de tijdelijke verhuur van koopwoningen.

Door koopwoningen tijdelijk te verhuren wordt het financiële probleem van de woningverkoper én de haperende woningmarkt opgelost. Daarnaast krijgen banken minder vaak te maken met woningbezitters die hun hypotheekverplichtingen niet meer kunnen voldoen. Bovendien heeft het een sneeuwbaleffect. Expats bijvoorbeeld vinden snel tijdelijke woonruimte, mensen met relatieproblemen vinden snel in de nabije omgeving een betaalbare tijdelijke woning. Kortom: Koopwoningtehuur kent alleen winnaars.

Koopwoningtehuur brengt woningverkopers en potentiële huurders bij elkaar. De Leegstandwet biedt de mogelijkheid om een koopwoning tijdelijk te verhuren. Dat kan voor maximaal vijf jaar én met een vergunning van de gemeente waar de verkoper woont. Het huurcontract heeft een duur van minimaal 6 maanden en kan daarna elke maand worden beëindigd (met inachtname van een opzegtermijn van 3 maanden). De woning blijft in de tussentijd normaal in de verkoop bij de makelaar: “tijdens de verkoop is deze woning tijdelijk verhuurd”
Categorie:
Tag(s):