donderdag, 29. april 2010 - 23:49

Kordate vrouw haalt overvaller van straat

Amsterdam

In de strijd tegen overvallers kan de politie de hulp van burgers goed gebruiken. Zoals die van de onverschrokken jonge vrouw die meteen ingrijpt als zij merkt dat een avondwinkel wordt overvallen.

Slagersmes
In de late uren van vrijdag 16 april wordt een avondwinkel aan de Lucien Gaudinstraat(Amsterdam-Buiksloot) overvallen. Tijdens een worsteling met zijn overvaller krijgt de winkelier een kaakslag, waardoor hij op de grond valt. De verdachte bedreigt het slachtoffer met een groot slagersmes. Met een aantal flessen wijn en een flink geldbedrag weet hij te ontkomen.

Hulpgeroep
Hulp is echter nabij. Een 21-jarige vrouw hoort het hulpgeroep van de winkelier en ziet de man achter een jongen aan rennen. Ze beseft meteen wat zich moet hebben afgespeeld en aarzelt geen moment. Onverschrokken zet ze de achtervolging in en weet de overvaller te achterhalen. Als ze hem bij zijn arm grijpt, draait de jongen zich plotseling om.

Ben je nou een man?
‘Ik weet niet wat er precies gebeurde’, vertelt de vrouw ruim een week later. ‘Plotseling bloedde mijn hand, zodat ik hem losliet. Meteen rende ik toch weer achter hem aan. Andere mensen vroeg ik om hulp, niemand deed wat.’ Dat geldt in eerste instantie ook voor een jongen op een scooter. ‘Verontwaardigd vroeg ik hem: “Ben je nou een man of niet?”.’ Dat had het gewenste effect, Ze mag achterop. Terwijl ze achter de dader aanrijden, belt de vrouw met het mobieltje van de scooterrijder 112 en geeft het signalement van de dader en de locatie door.

Bruikbaar signalement
Nog geeft de verdachte zich niet gewonnen. Hij draait zich opeens om, graait iets uit zijn tas en stormt op het tweetal af. De vrouw en de scooterrijder rijden in paniek weg en verliezen de jongen uit het oog. Ondertussen zijn veel politiemensen op de melding afgekomen. Een mogelijke verdachte komt in het vizier. Dankzij het door de vrouw doorgegeven signalement wordt hij aangehouden.

Waarschuwing
De vrouw is woensdag 28 april voor haar kordate optreden in het zonnetje gezet. Een daarbij aanwezige rechercheur liet weten erg onder de indruk van haar te zijn. ‘Het doorgeven van signalement en looprichting is heel waardevol bij dergelijke aanhoudingen. Deze vrouw is een voorbeeld voor andere burgers.’ Hij liet hier wel een waarschuwing op volgen. ‘Belangrijk is dat mensen de dader op afstand in het oog houden en blijven denken aan hun eigen veiligheid. In dit geval bleek dat de dader een mes bij zich droeg, wat zij niet wist. Het had daardoor heel anders kunnen aflopen.’
Provincie:
Tag(s):