zondag, 7. maart 2010 - 16:49 Update: 08-07-2014 1:05

Krediet voor nieuwe generatie Fokkervliegtuigen

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken stelt een Civiele Vliegtuig Ontwikkelingskrediet (CVO) van ca. 20 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een proto-type van een nieuwe generatie Fokker-vliegtuig. Dit krediet heeft overigens nog wel de goedkeuring van de Europese Commissie nodig.

De minister legt uit waarom zij tot de beschikking is overgegaan: 'Met CVO-kredieten wil het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van nieuwe innovatieve kennis gericht op innovatieve producten en diensten in de Nederlandse luchtvaartsector bevorderen. De plannen voor een Fokker 100 Next Generation zijn zonder meer innovatief te noemen. Ze bevestigen nog eens de uitstekende kennis en reputatie die Nederland op luchtvaartgebied heeft en bieden mogelijk perspectief voor de toekomst. Daarom heb ik voor dit project een CVO-krediet beschikbaar gesteld.'

Het initiatief tot het ontwikkelen van de Fokker Next Generation kwam volgens de initiatiefnemers tot stand na aanhoudende vraag vanuit de markt. Het nieuwe model is gebaseerd op de structuur van de bestaande Fokker 100. Het is de bedoeling dat het toestel lichter en veel stiller wordt dan zijn voorganger. Ook het brandstofgebruik en de CO2- uitstoot zullen lager zijn. Als het prototype aanslaat bij de markt, zou in 2015 de eerste in Nederland geassembleerde nieuwe Fokker NG uit de hangar kunnen komen.
Categorie:
Tag(s):