dinsdag, 30. maart 2010 - 9:01 Update: 08-07-2014 1:05

Kunstmatige alvleesklier voor diabetici

Amsterdam

Onder wetenschappelijke leiding van het AMC gaat een Europees consortium een kunstmatige alvleesklier ontwikkelen voor mensen met diabetes type 1. Het apparaat volgt via een sensor de glucosegehalte in het bloed en dient, als dat nodig is, insuline toe.

Voor de patiënt betekent dat een minder hevig schommelende bloedsuikerspiegel, en daardoor minder gezondheidsproblemen en complicaties. De Europese Commissie financiert het project met 10,5 miljoen euro.

Bij mensen met diabetes type 1 werken de insuline-producerende cellen in de alvleesklier niet meer. Om normaal te functioneren, moeten zij daarom enkele keren per dag in hun vinger prikken om hun bloedsuikerspiegel te controleren. Vervolgens spuiten ze de gewenste hoeveelheid insuline in. Bij een aanzienlijk deel van hen is het echter moeilijk om de glucosegehalte onder controle te houden. Zij zouden baat hebben bij een kunstmatige alvleesklier: een insulinepomp, gekoppeld aan een katheter die met een naald onder de huid wordt bevestigd. Aan het uiteinde van de katheter zit een sensor die continu de bloedsuikerspiegel in de gaten houdt.

Een van de uitdagingen is om het apparaat op het juiste moment de juiste hoeveelheid insuline te laten afgeven. Het volstaat niet om afhankelijk van de suikerspiegel meer of minder insuline toe te dienen. ’Er zijn veel factoren die de glucosegehalte beïnvloeden, zoals het eetpatroon, de aanmaak van glucose door het lichaam zelf, stress, de menstruele cyclus en lichamelijke inspanning’, zegt internist Hans de Vries in het AMC Magazine van april.
Categorie:
Tag(s):