woensdag, 28. april 2010 - 22:37

Landelijke lijsttrekkers in debat in Groningen

Groningen

De lijsttrekkers van de landelijke politieke partijen gaan op 27 mei met elkaar in debat in Groningen. Op uitnodiging van de drie noordelijke Commissarissen van de Koningin zullen ze eerst een uur lang landelijke thema’s bespreken en daarna ingaan op regionale kwesties waarmee Den Haag zich bemoeit.

Job Cohen (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP), André Rouvoet (ChristenUnie) en Mark Rutte (VVD) zijn in ieder geval aanwezig. CDA en PVV beraden zich nog op deelname van hun lijsttrekker. Debatleider is televisiepresentator Joost Karhof. Het debat met aanwezigheid van publiek vindt plaats op donderdag 27 mei van 16.00 uur tot 18.00 uur in de aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

De landelijke thema’s die aan de orde komen zijn een toekomst voor jong en oud, onderwijs/kennis en vernieuwingen van de economie. Regionale onderwerpen zijn onder meer de ondergrondse opslag van CO2, de komst van energiecentrales in de Eemshaven en krimp van de bevolking.

Aanvankelijk zouden de noordelijke provincies begin juni in Den Haag de sterke pijlers van de regio presenteren. Dat was bedoeld als opstap naar de landelijke verkiezingen van volgend jaar. Nadat het kabinet viel en de verkiezingen zijn vervroegd naar 9 juni van dit jaar, ontstond het idee om de Haagse bijeenkomst te vervangen door een lijsttrekkersdebat op locatie.
Provincie:
Tag(s):