donderdag, 13. mei 2010 - 13:24

Landheer voor een Dag

Gelderland

Heb jij ook altijd al eens een dag landheer of landvrouwe willen zijn? Op Tweede Pinksterdag, maandag 24 mei 2010, kan het tijdens Landheer voor een Dag!

Die dag openen vijf landgoederen in de gemeenten Arnhem en Rheden hun deuren voor jong en oud. Ontmoet een echte graaf, luister naar een verhalenverteller, duik in de geschiedenis, laat je schminken als prins of prinses, speur naar de schatten van het landgoed of kijk je ogen uit bij een valkeniersshow. Muziek, dans en poëzie nemen je mee terug in de tijd. Het belooft niet alleen een hele leuke, maar ook een leerzame dag te worden.

Op Tweede Pinksterdag voelen jong en oud zich voor één dag landheer op vijf prachtige landgoederen die verscholen liggen in de gemeenten Arnhem en Rheden. Dit jaar is het thema van Landheer voor een Dag ‘Tuinen van weleer…’. Verhalen-vertellers, dichters en tentoonstellingen vertellen de historische verhalen van het landgoed. Onder leiding van een gids ontdek je de verrassende en bijzondere plekken die een landgoed rijk is. De tuinman van Bronbeek vertelt hoe de beroemde plantenkalender wordt gekweekt en op De Valkenberg kun je ook eens binnen kijken. Dansers en bijzondere schilderijlijsten laten de zichtlijnen van Sonsbeek extra tot leven komen. Bovendien kun je zomaar leden van het Gelders Orkest tegenkomen die je meenemen naar historische tijden of je laten vereeuwigen als landheer of landvrouwe.

Ook kinderen wanen zich terug in de tijd. Zoek naar schatten tijdens een speurtocht. Wordt een echte prins of prinses. Of volg een workshop bloementaartjes maken, kinderyoga of schilderen met materialen uit het bos. Ontmoet de Europese oehoe of kerkuil tijdens een valkeniersshows of maak een bootje om de stroom van de beek te ontdekken. De activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ook nog leerzaam. Er valt veel te leren over een landgoed. Want weet jij welke dieren er leven in een kasteelgracht? Of hoe er voor een landgoed wordt gezorgd? Dat laatste komt de échte graaf van Kasteel Middachten je vertellen!

Landheer voor een Dag wordt op landgoed Sonsbeek en op landgoed De Valkenberg om 11.00 geopend uur met een spectaculaire valkeniersshow. Onder andere een Europese oehoe, kerkuil, valk en buizerd vertonen hun kunsten. Wethouders uit de gemeenten verrichten de opening.

Landheer voor een Dag speelt zich dit jaar af op de landgoederen Sonsbeek, Bronbeek, Warnsborn en De Valkenberg en Kasteel Middachten. Het is voor het eerst dat Landheer voor een Dag in Arnhem plaatsvindt. De landgoederen openen gratis hun deuren, met uitzondering van Kasteel Middachten, daar betaalt u op Tweede Pinksterdag slechts € 6 voor volwassenen en € 3 voor kinderen (inclusief een kopje koffie, thee of een glaasje ranja voor de kinderen). Landheer voor een Dag is overigens een unieke kans om De Valkenberg in Rheden te bezoeken. Dit landgoed is normaal niet toegankelijk voor publiek, maar maakt 24 mei een uitzondering.

Kinderen, ouders, opa’s en oma’s. Iedereen is welkom op de landgoederen op maandag 24 mei. Kijk snel wat er allemaal te beleven is op www.landheervooreendag.nl.
Provincie:
Tag(s):