woensdag, 22. september 2010 - 20:39

Lapje stof jas Van Speijk geveild voor 6.250 euro

Amsterdam

Bij Christie’s ging Van Speijk woensdag nogmaals de lucht in, althans een stukje van zijn jas. ‘Het bijzondere stukje stof bracht het onverwacht hoge bedrag van 6.250 euro op’, meldt Christie’s woensdag.

In 1831 besloot de Hollandse kapitein Jan van Speijk, in plaats van zich over te geven aan een meute Belgische opstandelingen, zijn schip op te blazen en zichzelf, 28 van zijn 31 bemanningsleden en een onbekend aantal aanvallers de dood in te jagen.

Voor hij de lont aan het kruitvat stak, sprak hij volgens de overlevering de historische woorden: ‘Dan liever de lucht in!’. Bij Christie’s ging ook de jasrest sky high: de veilingschatting van €300-400 werd met een opbrengst van €6,250 bijna twintig keer overschreden.

Het klapstuk was overigens afkomstig van de jas waarin Van Speijk net niet ontplofte. Op 4 februari namelijk schonk van Speijk zijn warme overjas aan adelborst W.A. de Gelder om te gebruiken op zijn reis naar het Zeeuwse Fort Bath. Toen de gulle gever zich een dag later opblies, begreep De Gelder dat hij letterlijk historie in handen had, knipte een donkergroene reep vilt uit de jas en bevestigde deze met twee lakzegels op een brief waarin hij de geschiedenis van het bijzondere stukje stof vastlegde.

De zelfopoffering van Van Speijk maakte hem letterlijk in één klap tot Hollandsche Held. Zijn daad werd voorgelezen aan het front, er werd een driedaagse nationale rouw afgekondigd en Koning Willem I bepaalde dat de Marine voortaan altijd een schip onder de naam ‘Van Speijk’ zou hebben.

Het Van Speijk-stuk maakte deel uit van Christie’s tweedaagse veiling van Decorative Arts, waarin ook veertig bezittingen uit de boedel van Charlie Chaplin onder de hamer kwamen (opbrengst €90,011). Topstuk van de veiling (totaalopbrengst €2,146,263) was een 18e eeuwse Italiaanse micromozaïektafel die €217,000 opbracht bij een schatting van €40,000-60,000.
Provincie:
Tag(s):