maandag, 29. maart 2010 - 15:12

Leerlingen maken zelf echo’s in Flevoziekenhuis

Almere

Afgelopen vrijdag was de doorlichtkamer van de afdeling Radiologie van het Flevoziekenhuis gevuld met 26 leerlingen van het Helen Parkhurst. De 4 t/m 6 havo/vwo-leerlingen volgden een praktijkles echografie, waarbij, onder begeleiding van radioloog Kai Yiu Ho, de leerlingen zelf op elkaar konden oefenen.

Eerder die dag liet hij ze al in theorie kennismaken met het ‘driedimensionale virtuele menselijk lichaam’ en liet ze de mogelijkheden van röntgen, echo, CT en MRI zien. Beide lessen waren onderdeel van het Studium Generale van het Helen Parkhurst, school voor middelbaar Daltononderwijs. Eerder in de week stonden ook andere specialisten, verpleegkundigen en paramedici van het Flevoziekenhuis voor de klas.

Een van de andere activiteiten was de ‘hechtles’. OK-medewerkers vertelden over het hoe en wat van chirurgische ingrepen en lieten de leerlingen doorgesneden sinaasappels met echt operatiemateriaal weer aan elkaar naaien. Oncologisch chirurg Klaas in ’t Hof nam de leerlingen met filmpjes en foto’s mee op een reis door de oncologische chirurgie.

Anesthesioloog Bas Renshof liet de leerlingen kennismaken met alle mogelijkheden op het gebied van anesthesie. Hij vertelde over narcose, beademing spierverslappers en stoffen zoals morfine. KNO-arts Julie van Lith en logopedist Brigitte Boon gaven een college over het ‘Stemteam’ en het ‘Slikteam’ van de poli KNO van het Flevoziekenhuis.

IC- verpleegkundigen Gerrit-Jan Westenberg en Arjen Niezing gaven een les ‘reanimatie’ onder het motto ‘beter iets dan niets doen’. De leerlingen konden oefenen met mond op mondbeademing.
Provincie:
Tag(s):