woensdag, 21. juli 2010 - 22:44

Lubbers nieuwe informateur

Den Haag

Koningin Beatrix heeft woensdagavond, in aansluiting op de ontvangst van haar vaste adviseurs, Ruud Lubbers ontvangen. De koningin heeft Lubbers, minister van Staat, gevraagd informateur te worden. Dit heeft het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie (BWK) donderdag laten weten.

Na het mislukken van de onderhandelingen voor een Paarsplus kabinet dinsdag zijn woensdag de vaste adviseurs van koningin Beatrix op Paleis Noordeinde ontvangen. Het gaat om Drs. P.R.H.M. van der Linden Voorzitter Eerste Kamer der Staten-Generaal, Mevrouw G.A. Verbeet Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal en Mr. H.D. Tjeenk Willink Vice-President Raad van State.

De koningin wilde Lubbers raadplegen na het mislukken van pogingen om tot een Paarsplus kabinet te komen. De informateurs prof.dr. U. Rosenthal en prof.drs. J. Wallage hadden de koningin woensdagmiddag het eindverslag over de mislukte onderhandelingen aangeboden.

'Het ligt voor de hand nu te onderzoeken welke overige mogelijkheden voor een parlementair meerderheidskabinet uit de vijf partijen nog aanwezig zijn en of er daarnaast andere meerderheidsvarianten nader inhoudelijk onderzocht moeten worden', stelt BWK.

Lubbers informateur
Met het oog daarop heeft de koningin donderdag Lubbers verzocht om haar op zeer korte termijn te informeren over de mogelijkheden die thans reëel aanwezig zijn voor de vorming van een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal en die daarom inhoudelijk nader onderzocht dienen te worden, en daarbij aan te geven op welke wijze deze mogelijkheden kunnen worden beproefd.
Provincie:
Tag(s):