dinsdag, 14. september 2010 - 21:04

'Luchtverkeersleiding op Lelystad Airport mogelijk'

Lelystad

Uit onderzoek blijkt dat het onder voorwaarden mogelijk is op korte termijn luchtverkeersleiding op Lelystad Airport te realiseren. Dit heeft VNO-NCW MKB Flevoland dinsdag bekendgemaakt.

Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van Lelystad Airport tot volwaardige regionale luchthaven met internationale bereikbaarheid. De uitbreiding van de luchthaven is van groot belang voor de economie en werkgelegenheid in Flevoland.

Dinsdag 14 september hebben Meine Breemhaar, voorzitter VNO-NCW MKB Flevoland en Elly Jonkman, vicevoorzitter Bedrijfskring Lelystad, namens het bedrijfsleven het rapport ‘Luchtverkeersleiding op Lelystad Airport, alternatieve modellen’ aangeboden aan Commissaris van de Koningin in Flevoland Leen Verbeek en Lelystadse wethouder Jop Fackeldey.

Het onderzoek is verricht op initiatief van CEBLA (Commissie Economische Belangenbehartiging Lelystad Airport). CEBLA is een belangengroepering die samenwerkt met alle bedrijvenkringen, VNO-NCW, MKB en de Kamer van Koophandel in Flevoland.

Economie Flevoland gebaat bij goede luchtverbinding
De economische waarde van een goede luchtverbinding is van nationaal en regionaal belang. Op nationaal niveau moet de Schaalsprong Almere een werkgelegenheidsimpuls geven aan de regio.

Voor het realiseren van deze impuls is het oog van de beleidsmakers ook op Lelystad Airport gevallen. De verdere ontwikkeling van de luchthaven zelf is daarbij onontbeerlijk. Een goede bereikbaarheid stimuleert ook de vestiging en uitbreiding van bedrijven in en rond Lelystad en omgeving.

Het door de Kamer van Koophandel uitgevoerde onderzoek maakt duidelijk dat luchtverkeersleiding op korte termijn mogelijk is als aan drie voorwaarden wordt voldaan.

Zo zal het ministerie van V&W andere aanbieders dan Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) of Defensie op de Nederlandse markt moeten toelaten en zal de minister bij Algemene Maatregel van Bestuur Lelystad Airport moeten aanwijzen als luchthaven met eigen financiële voorschriften.

Op deze manier komen bijdragen van regionale overheden alleen aan luchtverkeersleiding voor Lelystad Airport ten goede. Verder is een financiële bijdrage van derden nodig om deze nieuwe vorm van luchtverkeersleiding ook in de aanloopfase kostendekkend uit te voeren.

VNO-NCW MKB Flevoland zal samen met provincie Flevoland, gemeente Lelystad en de bedrijvenkringen de lobby bij Ministerie van V&W, Schiphol Group, LVNL en Tweede Kamer opvoeren om aan de eerste twee voorwaarden invulling te geven.
Provincie:
Tag(s):