woensdag, 14. april 2010 - 11:03

Lucia de Berk zat onterecht jaren in de cel

Arnhem

Het gerechtshof in Arnhem heeft de Haagse verpleegkundige Lucia de Berk definitief vrijgesproken van moord.

Eerder kreeg zij voor moord en pogingen tot moord levenslang. Het gerechtshof in Arnhem bevrijdde de 48-jarige verpleegkundige van eerdere veroordelingen omdat niet vaststaat dat de 'slachtoffers' door toedoen van menselijk handelen zijn omgekomen.

Vorige maand eiste het Openbaar Ministerie (OM) al vrijspraak voor De Berk die bijna 6,5 jaar in de gevangenis heeft gezeten. Het hof in Arnhem heeft die eis woensdag gevolgd, waarop applaus klonk in de rechtszaal.

Bij wetenschappers bestond al jarenlang twijfel of de 'slachtoffers van Lucia de Berk' wel een onnatuurlijke dood zijn gestorven en zij begonnen een campagne om haar vrij te krijgen. Vorig jaar werd de zaak heropend.

Begin vorig jaar werd bij het hof in Arnhem al duidelijk dat de twijfel gegrond was. Daar werd door medische deskundigen verklaard dat de dood van een baby waarvoor De Berk verantwoordelijk werd gehouden, net zo goed natuurlijk kan zijn geweest.

Omdat de zaken van andere sterfgevallen zijn opgehangen aan die van de baby, werd het bewijs voor alle moorden twijfelachtig. Zodoende ging het Openbaar Ministerie vorige maand om. Na 8,5 jaar van vervolging is Lucia de Berk nu vrijgesproken. Met dit arrest is een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis een feit.

Lucia de Berk heeft een boek geschreven over haar ervaringen met politie en justitie. De uitgever van haar boek, getiteld 'Lucia de B. — Levenslang en tbs', citeert op de achterflap hoe Lucia de Berk haar vertrouwen in het rechtssysteem heeft verloren.
Provincie:
Tag(s):