woensdag, 10. maart 2010 - 10:15

Maastricht heeft 'slim' voetgangerslicht

Maastricht

Maastricht beschikt sinds dinsdag over een ‘slim’ voetgangerslicht. Het voetgangerslicht geeft meer informatie aan de voetganger en bevordert de doorstroming van het verkeer, wat positief is voor de luchtkwaliteit.

Het verkeerslicht staat op de voetgangersoversteekplaats op de Prins Bisschopssingel ter hoogte van de berenkuil en de Champs Elyseesweg. Het ‘slimme’ voetgangerslicht voorspelt de wachttijd, geeft de veilige oversteektijd aan en reageert op onnodige oversteekaanvragen.

De voetganger die wil oversteken drukt op de knop om groen licht te krijgen. Op dat moment wordt met behulp van witte ledlampjes rond het woord WACHT de wachttijd aangegeven. Het voetgangerslicht geeft vervolgens een groen poppetje met daaromheen blauwe aflopende ledlampjes, die de veilige oversteektijd aangeven. Op het moment dat het poppetje weer rood wordt blijven de blauwe ledlampjes nog even doorlopen. Zij geven de tijd aan tot het verkeer weer gaat rijden en de oversteekplaats vrij moet zijn. Op de wachtplek voor de voetganger zijn in de grond detectiematten gelegd, die de voetganger traceert. Op het moment dat de voetganger het groen niet afwacht en al eerder oversteekt wordt de aanvraag voor groen ingetrokken. Hierdoor ontstaat geen onnodige groenfase. Dit leidt weer tot een betere doorstroming van het overige wegverkeer en heeft een positief effect op de luchtkwaliteit.

Als de proef een succes wordt wil de gemeente Maastricht het ‘slimme’ voetgangerslicht op meerdere plekken gaan installeren.
Provincie:
Tag(s):