zondag, 2. mei 2010 - 17:31 Update: 08-07-2014 1:04

Makaay neemt met hattrick afscheid van Feyenoord

Rotterdam

(ELF-Voetbal) Een stijlvol afscheid voor Roy Makaay is wat Feyenoord wilde tegen sc Heerenveen. En dat is wat het kreeg. Mede door drie goals van de 35-jarige spits wonnen de Rotterdammers met 6-2 van sc Heerenveen. Doordat AZ tegen PSV niet verder kwam dan een gelijkspel bereikte Feyenoord ook het andere doel van de middag: de vierde plaats.

Om zes minuten over vier was het feest in De Kuip compleet. Roy Makaay maakte zijn derde treffer, kreeg vervolgens een publiekwissel en tegelijkertijd kwam op het scorebord voorbij dat FC Twente op bezoek bij NAC Breda 0-2 had gemaakt en dus Ajax geen kampioen zou worden. Daardoor rolde het applaus en het gejuich van de tribunes af, ook omdat AZ op dat moment op gelijke hoogte stond met PSV en Feyenoord daardoor virtueel vierde was.

Zo werd het toch nog een feestelijke middag in Rotterdam-Zuid. Daar zag het na één helft niet naar uit. Feyenoord speelde slap en ongeïnspireerd, waardoor het tot twee keer toe op achterstand kwam. Eerst kreeg Christian Grindheim een vrije doortocht richting het doel van Erwin Mulder (0-1), die later werd verrast door een houdbare vrije trap van Viktor Elm (1-2). Tussendoor was Makaay twee keer bij de gelijkmaker betrokken. In de dertiende minuut kopte hij van dichtbij de 1-1 binnen op aangeven van André Bahia. Na ruim een half uur kopte het 34-jarige Fantoom de bal terug op Stefan de Vrij, die simpel zijn eerste goal in het betaalde voetbal kon maken.

In de tweede helft nam Feyenoord vervolgens afstand van de Friezen, die nergens meer om speelden. Philip Haglund hielp de Rotterdammers in het zadel door te kort terug te spelen, waarna Jon Dahl Tomasson koeltjes Henk Timmer omspeelde en de 3-2 maakte. Na 58 minuten was het feest compleet toen Makaay op de goede plaats stond na een scrimmage en zijn tweede treffer van de middag tegen de touwen knalde.

Daarna kon Feyenoord de wedstrijd rustig uitspelen. De 19-jarige Ricky van Haaren mocht van trainer Mario Been zijn debuut maken en de bij Heerenveen vertrekkende Gerald Sibon werd nog toegejuicht door zowel Heerenveen- als Feyenoord-publiek. Maar de meeste aandacht ging natuurlijk uit naar Makaay, die na 75 minuten zijn derde treffer (en zijn 318e in 664 officiële wedstrijden) maakte en vervolgens onder luid applaus vervangen werd door Luc Castaignos.

Vanaf de bank zag de routinier dat Bahia er op aangeven van Van Haaren ook nog 6-2 van maakte. Voor Feyenoord betekende de overwinning de vierde plaats, waardoor pas op 19 augustus in de voorronde van de Europa League hoeft te worden ingestroomd. Was de ploeg vijfde geworden, dan was dit 29 juli geweest. Voor Makaay en Feyenoord rest nu nog één ding: de tweede finalewedstrijd van de KNVB Beker, donderdag tegen Ajax.
Categorie:
Tag(s):