donderdag, 25. maart 2010 - 8:31 Update: 08-07-2014 1:05

Makaay neemt wraak op Been en schiet Feyenoord naar bekerfinale

Rotterdam

(Elfvoetbal) Hij moest op de bank beginnen, maar nam in de tweede helft wraak op zijn trainer Mario Been. Roy Makaay schoot Feyenoord in de 84ste minuut langs FC Twente, dat in de eerste helft oppermachtig was, maar vergat ruim afstand te nemen. Door de 2-1 overwinning staat Feyenoord op zondag 25 april in de bekerfinale.

Zo kreeg de wedstrijd een slot dat niemand aan het einde van de eerste helft had kunnen voorspelen. Na 45 minuten was er maar één conclusie mogelijk: FC Twente zou doorgaan naar de finale. De Tukkers waren vanaf het begin heer en meester in De Kuip, maar vergaten het klasseverschil uit te drukken in een ruime voorsprong.

Bryan Ruiz was de enige die het net vond. In de 42ste minuut passeerde de beste man aan Twente-zijde Erwin Mulder na een splijtende pass van Luuk de Jong, die profiteerde van ongelukkig balverlies van Georginio Wijnaldum.

De Tukkers hadden al veel eerder op een 0-1 voorsprong moeten staan, maar ze sprongen te nonchalant om met de kansen. Ruiz schoot na vijf minuten naast en De Jong - die de voorkeur kreeg boven Blaise Nkufo - stiftte na twintig minuten oog in oog met Mulder tegen de hand van de doelman aan.

Feyenoord had in de eigen Kuip helemaal niets te vertellen en was aanvallend machteloos. De 17-jarige basisdebutant Luc Castaignos deed wat hij kon, maar had vrij weinig te vertellen tegen Douglas en Peter Wisgerhof. Wel kreeg de tiener dé kans op de gelijkmaker, nadat Dwight Tiendalli kort na de openingstreffer de bal pardoes verspeelde. In al zijn (onnodige) haast schoot Castaignos echter voorlangs.

Omdat Twente vergat het karwei al voor rust af te maken, mocht Feyenoord blijven geloven in een goed resultaat. Been bracht meteen na rust Makaay in voor de tegenvallende Diego Biseswar en prompt ging Feyenoord beter spelen.

Castaignos zag zijn kopbal gepakt worden door Sander Boschker, maar in de 53ste minuut was het toch raak. Makaay verlengde een lange bal, Denny Landzaat kopte hem in de loop van Giovanni van Bronckhorst, die de lange hoek vond: 1-1.

Door de gelijkmaker veranderde het eentonige duel in een echt bekergevecht. Feyenoord kreeg steeds meer vertrouwen, wat vertaald werd in een kopkans voor Vlaar, die van de lijn werd gekopt en een prachtige poging van Makaay, die een lange bal van Van Bronckhorst met een subtiele voetbeweging net langs de verkeerde kant van de paal stuurde. Ook Twente bleef gevaarlijk. Zo moest Mulder reddend optreden na een poging van De Jong en mikte Theo Janssen een vrije trap net naast.

Bekerfinale tegen Go Ahead Eagles of Ajax
Toen de toeschouwers zich opmaakten voor een verlenging kwamen er nog extra krachten los bij de thuisploeg. Leroy Fer was Cheick Tioté te snel af aan de linkerkant en legde de bal panklaar voor Makaay, die deed wat hij vroeger zo vaak deed: scoren. Voor Feyenoord was het daarna nog even billen knijpen, omdat Tioté de lat raakte met een knal van afstand. Maar uiteindelijk sleepten de Rotterdammers de overwinning uit het vuur en staan zij op zondag 25 april in de eigen Kuip in de bekerfinale tegen Go Ahead Eagles of Ajax.