woensdag, 6. januari 2010 - 14:06

Man opgepakt na valse melding zware aanrijding

Deventer

In de vroege ochtend van woensdag 6 januari werd een 39-jarige man uit Zutphen aangehouden voor het doen van een valse melding bij alarmnummer 112. ‘Bij de meldkamer kwam vlak na middernacht een melding binnen van een zware aanrijding met meerdere voertuigen op de Deventerweg’, meldt de politie woensdag.

Daarop rukten twee brandweer-, twee ambulance- en vier politie-eenheden uit. Op de opgegeven locatie werd echter geen ongeval aangetroffen. Vervolgens hebben de hulpdiensten uitgebreid in de omgeving gezocht, maar ook dat leverde geen resultaat op.

Al snel rees het vermoeden dat het een valse melding betrof. Daarop werd het 06-nummer dat door de melder werd gebruikt, nagetrokken. Omdat deze op naam stond van een man uit Apeldoorn, werd deze persoon aangehouden. Kort daarna meldde de 39-jarige Zutphenaar zich bij de politie om aan te geven dat niet deze man, die zijn zwager bleek te zijn, maar hijzelf in het bezit was van de telefoon met het gebruikte 06-nummer. Hij werd aangehouden en is voor nader onderzoek ingesloten.

Campagne tegen misbruik 112
Vorige maand startte het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkskrijksrelaties een landelijke campagne om misbuik van 1-1-2 terug te dringen. In de campagne wordt duidelijk dat misbruik van 1-1-2 strafbaar is en hard wordt aangepakt, ook als het om kinderen gaat. De campagne bestaat uit een tv-commercial, een website en een handhavingcampagne.

Met een nieuw traceersysteem van delandelijke112-centralekan de locatie gevonden worden van mensen die met een mobiele telefoon naar het alarmnummer 1-1-2 bellen om de hulp van politie, brandweer of ambulance in te roepen. Deze nieuwe functie van de 1-1-2-centrale maakt het mogelijk om mensen op te sporen die met hun mobiele telefoon misbruik maken van het alarmnummer.

Tevens kunnen mensen in nood gevonden worden die 1-1-2 bellen, maar niet precies weten waar ze zijn. Het systeem werkt ook als de mobiele telefoon geen simkaart heeft.
Provincie:
Tag(s):