woensdag, 9. juni 2010 - 9:26

Man verdacht van verduistering van 380.000,- euro

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) heeft, onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad, op dinsdag 1 juni een 53-jarige man uit Emmen in zijn woonplaats aangehouden op verdenking van oplichting, verduistering, valsheid in geschrift en witwassen.

De strafbare feiten vonden plaats in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Het schadebedrag wordt geschat op
zo’n € 380.000,-.

Oplichting met verkoop financiële producten
De verdachte verkocht financiële producten, bijvoorbeeld zogenaamde rente- of garantiecertificaten, of bewoog geïnteresseerden een geldlening ter beschikking te stellen aan startende ondernemers. De certificaten zouden worden ondergebracht bij grote financiële instellingen en de teruggave van gelden werd verzekerd, inclusief goede rendementen.

Van dit alles bleek echter geen sprake. Ingelegd geld ging in geen enkel geval naar derden, maar werd door de verdachte in al die jaren vermoedelijk zelf geïnd. De verdachte is na verhoor heengezonden.
Een financieel bemiddelingsbureau uit Emmen, waar de 53-jarige man feitelijk leidinggevende was, is als rechtspersoon ook verdachte in het onderzoek.

Financieel verlies van ongeveer € 380.000,-
De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland doet onderzoek naar de strafbare feiten in de periode 1999 tot en met 2008. 16 Aangiften worden momenteel onderzocht, waaronder aangiften uit Bedum, Wapserveen, Steenwijkerwold, Heerenveen en Workum.
In het onderzoek wordt ook nader gekeken naar het feit dat de verdachte onterecht een bijstandsuitkering zou hebben ontvangen.

Financieel onderzoek heeft tot op heden geen duidelijkheid gegeven over waar het ingelegde geld is gebleven. Het is vermoedelijk opgegaan aan een diversiteit van uitgaven van de verdachte. Om het exacte bedrag vast te kunnen stellen wordt een onderzoek ingesteld naar het wederrechtelijk verkregen voordeel van de verdachte.

Doorzoeking
De woning van de verdachte werd op dezelfde dag doorzocht. Daar werden administratie en computerapparatuur voor nader onderzoek in beslag genomen.

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland heeft het onderzoek eind 2009 opgepakt naar aanleiding van informatie vanuit het Fraude Meldpunt (FMP) van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad.
Provincie:
Tag(s):