donderdag, 4. februari 2010 - 8:16

Marechaussee onderschept vier miljoen euro op Schiphol

Schiphol

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft in 2009 bijna vier miljoen euro in beslag genomen bij verdachten van witwassen van crimineel verkregen geld. Dit heeft de marechaussee donderdag bekendgemaakt.

Het team kwam in 2009 vaker in actie dan in voorgaande jaren. In 2007 werd tweemiljoenzevenhonderdduizend euro ( 2.7 miljoen euro ) en in 2008 drieënhalf miljoen euro ( 3,5 miljoen euro ) geconfisqueerd.

Als bij een reiziger een grote hoeveelheid geld wordt aangetroffen en hij/zij daar geen logische verklaring voor kan geven, kan na eerste onderzoek besloten worden het geld in te nemen. In de meeste gevallen bestaat dan het vermoeden dat er sprake is van witwassen en dat het geld afkomstig is van criminele activiteiten.

In 2009 troffen rechercheurs op de luchthaven vaker geldkoeriers aan met grote hoeveelheden bankbiljetten, verstopt op bijzondere plaatsen. Zo werden koeriers betrapt die geldbollen hadden ingeslikt en geld verstopt hadden in stangen van rolkoffers, dubbele bodems en in kledingstukken.

Onlangs werd na controle op uitreis bij een echtpaar uit de Dominicaanse Republiek een half miljoen euro aangetroffen in hun koffer. Het echtpaar viel bij inreis op nadat ze meteen na aankomst op Schiphol een nieuwe koffer kochten in een winkel. De argwaan van een rechercheur, die het echtpaar had geobserveerd bleek een paar dagen later terecht. De koffer bleek gevuld met grote stapels bankbiljetten.

Dit jaar werden al weer een paar opmerkelijke vondsten gedaan. Zo trof men bij een drugskoerier meerdere dure horloges en een partij goud aan in zijn ruimbagage en werd bij een securitycheck een man aangetroffen met ongeveer honderdduizend euro bij zich.

Het bureau Economische en Financiële Recherche van de Marechaussee op Schiphol doet ook in deze gevallen onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken. Onderzoeken vinden plaats onder leiding van het Openbaar Ministerie Haarlem, locatie Schiphol.
Provincie:
Tag(s):