vrijdag, 29. januari 2010 - 9:21

Marges op persoonlijke leningen vervijfvoudigd

Amsterdam

De marges op de scherpste persoonlijke kredieten zijn het afgelopen jaar gestegen van 1 naar 5%, dat is een toename van 400%. Dit blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Independer.nl.

De internetsite vergeleek de gemiddeld laagste rente per maand van de afgelopen twee jaar met het 1-maands Euribortarief. Daaruit blijkt dat de marges flink zijn toegenomen. Historisch gezien zijn de huidige marges gebruikelijker dan de marges van een jaar geleden.

Een jaar geleden boden partijen als DSB extreem lage rentes waarop ze niets konden verdienen, maar wel klanten mee binnenhaalden. Zij konden zich deze tarieven permitteren omdat ze veel verdienden aan de verkoop van verzekeringen aan diezelfde klanten.

De verschillen tussen leenrentes blijven groot, maar veel consumenten weten dat niet. Rentepercentages die na het aangaan van de lening binnen enkele jaren verdubbelen zijn niet uniek.

Hieronder een voorbeeld van renteverschillen van prijsvechters ten opzichte van een aantal grote banken (1):

Doorlopend krediet 10.000 euro
Santander 6,8%
Directa.nl 7,0%
Fortis Bank 8,5%
Rabobank 9,2%

Persoonlijke lening 10.000 euro
Directa.nl 6,9%
Defam Plus 7,6%
Fortis Bank 9,1%
Rabobank 10,4%

Genoemde tarieven betreffen standaard-rentepercentages.

Als consumenten overstappen, wordt de looptijd van de lening korter waardoor ze minder rente hoeven te betalen (bij doorlopend krediet) en wordt de maandlast direct lager (bij een persoonlijke lening).
Categorie:
Tag(s):