donderdag, 18. maart 2010 - 8:46

Marine lost waarschuwingsschoten op piraten

Den Haag

Voor de derde keer in een paar dagen tijd heeft de marine een vermoedelijke piratengroep opgespoord op 400 mijl van de Seychellen.

Na 2 eerdere aanhoudingen kreeg het marinefregat woensdagmiddag informatie binnen over een volgende groep zeerovers. Op het moment dat deze wilden ontsnappen, werd de achtervolging ingezet. Uiteindelijk zijn 4 mensen aangehouden.

De nieuwe groep bestond uit 1 moederschip en 2 aanvalsbootjes, zogeheten skiffs. Toen zij het Nederlandse fregat in het vizier kregen, werden brandstof, wapens en ander materiaal overgeladen in een van de skiffs, die er vervolgens vandoor ging. De Lynx-boordhelikopter van de Tromp legde dit vanuit de lucht vast en zette samen met een snelle motorboot, een RHIB, de achtervolging in.

Schot voor de boeg

De helikopter waarschuwde de weggesnelde skiff met enkele schoten voor de boeg. Toen deze op volle kracht door bleef varen, loste ook Hr. Ms. Tromp waarschuwingsschoten met het 127mm kanon. Omdat alles in volle vaart gebeurde, er al wapens overboord werden gegooid vanuit de vluchtende skiff en de duisternis al ingevallen was, besloot de commandant omwille van de veiligheid van het scheepvaartverkeer de achtervolging af te breken.

Bezemactie

De tweede RHIB had inmiddels het achtergebleven moederschip en de tweede skiff zeker gesteld en pakte 4 man op. Zij worden met de 9 eerder opgepakte vermoedelijke piraten die nog aan boord zijn in 1 boot gezet en richting Somalische kust gestuurd. De vandaag onderschepte skiffs zijn reeds vernietigd.

Een boot met vermoedelijke piraten, welke gisteren ontkwam aan het marinefregat Hr. Ms. Tromp, is vanochtend alsnog tot stoppen gedwongen.

De 7 piraten ontkwamen in eerste instantie, nadat de commandant van de Tromp, kapitein ter zee Hans Lodder het niet verantwoord meer vond de achtervolging in het duister voort te zetten. Op het moment dat het marinefregat richting Somalische kust voer, kwam het in haar doorlopende zoektocht de zogeheten skiff weer tegen. Deze werd door de radar ontdekt op ruim 9 nautische mijl afstand van het fregat, en voer met hoge vaart.


Hr. Ms. Tromp is de hele week al bezig met Operatie ‘Sweeping Broom’, een gerichte operatie om piraten af te schrikken.
Provincie:
Tag(s):