woensdag, 14. juli 2010 - 10:58

Marineschip terug van piratenjacht

Den Helder

Na een succesvolle deelname aan de antipiraterij operatie ATALANTA keert Hr.Ms. Johan de Witt vrijdagochtend terug in thuishaven Den Helder.

Daar wordt het schip welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, en het thuisfront van de bemanningsleden.

Het amfibische transportschip Hr.Ms. Johan de Witt voer 75 dagen in de Golf van Aden en het Somalisch bassin. In die periode onderschepte het schip onder meer zeven piratenschepen, 26 piraten, verleende het twee maal medische steun en begeleidde het vijf VN koopvaardijschepen. Door de inzet van landingsvaartuigen met geringe diepgang konden voor het eerst ook kustactiviteiten duidelijk in kaart worden gebracht.

Tijdens de missie maakten 12 Maltese militairen onderdeel uit van de bemanning van het amfibisch transportschip. Zij traden op als ‘Vessel Protection Detachement’. Zo stapte dit team aan boord van kwetsbare schepen, als die door de Johan de Witt werden geëscorteerd.

Na binnenkomst reiken de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm en de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom de medaille voor vredesoperaties uit aan de commandant van het schip, kapitein-ter-zee Ben Bekkering en zijn bemanning.
Provincie:
Tag(s):