vrijdag, 26. februari 2010 - 22:56

Marokkaanse delegatie bezoekt Meppel

Meppel

Een delegatie uit de Marokkaanse stad Al Hoceima bezoekt in de verkiezingsweek de gemeente Meppel. Meppel maakt voor mondiaal beleid deel uit van het Platform gemeentelijke samenwerking Nederland-Marokko. Doel van de samenwerking is versterking van lokaal bestuur en participatie van burgers van Marokkaanse afkomst in Nederlandse gemeenten.

De delegatie bestaat uit de loco burgemeester van Al Hoceima, de heer Karim El Ghazi, Nadia Naboulssi van vrouwenvereniging Amada, ambtenaar jeugdbeleid Fikri Benali, raadsgriffier Abdeslam El Ghalbzouri, wethouder Mohamed Akarkach en schooldirecteur Naima Korachi Alaoui. De ontmoeting van bestuurders en medewerkers moet leiden tot nieuwe uitwisselingen van onder meer jeugd, vrouwenverenigingen, onderwijs en cultuur. Naast de uitwerking van de bestaande samenwerkingsovereenkomst staat ook een ontmoeting met de Marokkaanse gemeenschap van Meppel op het programma.

Al Hoceima organiseerde in 2004 een congres over jeugdbeleid en -participatie en zocht daarmee naar een Nederlandse partner. Samenwerking met Meppel leek kansrijk omdat veel Meppelers van Marokkaanse afkomst banden hebben met het Rif gebied en Al Hoceima. Sinds 2008 is er steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een project lokaal bestuur en lokale democratie. Beide gemeenten menen dat een sleutel tot verbetering van de situatie voor de jeugd ligt in bewustwording van eigen mogelijkheden door een adequaat aanbod van educatie en activiteiten op het gebied van participatie, preventie en emancipatie.

De jongerenconferentie 'train de trainers' in het voorjaar van 2008, is gevolgd door een bezoek van de Burgemeester van Meppel in hetzelfde jaar en een bezoek van een delegatie van jongeren en medewerkers van welzijn, politie en gemeente aan Al Hoceima in 2009. Zo hebben betrokkenen van verenigingen en instellingen met elkaar kennis kunnen maken. Bovendien is inzicht verkregen in de situatie in Al Hoceima. Kennismaking en inzicht krijgen is ook het doel van het bezoek van de Marokkaanse delegatie aan Meppel. Er is al één duidelijke overeenkomst: in Al Hoceima is onlangs - na de raadsverkiezingen van 2009 - een nieuw gemeentebestuur aangetreden.
Provincie:
Tag(s):