zondag, 31. januari 2010 - 15:27

Medewerker hertenkamp in Deventer heeft Q-koorts

Deventer

Burgemeester Heidema van de gemeente Deventer heeft opdracht gegeven tot het nemen van de benodigde voorzorgsmaatregelen, in verband met de constatering van Q-koorts bij een medewerker van het hertenkamp bij de Klinkenbeltskolk aan de Ceintuurbaan. Dit heeft de gemeente bekendgemaakt.

De man is niet ernstig ziek. Q-koorts kan niet van mens op mens worden overgedragen. Het is onduidelijk of de dieren van de hertenwei aan de Ceintuurbaan besmet zijn met de bacterie, die Q-koorts veroorzaakt. Het is dus ook nog onduidelijk of de betreffende medewerker de besmetting hier heeft opgelopen.

Dieren afzonderen en hokken ontsmetten
Uit voorzorg heeft burgemeester Heidema opdracht gegeven alle geiten en schapen op verschillende locaties in de stad Deventer in quarantaine te plaatsen, zodat direct contact tussen de dieren en het publiek niet mogelijk is. Het gaat hierbij om het hertenkamp aan de Ceintuurbaan, natuurgebied Vlierspad, de groene buffer in Handelspark de Weteringen, Het Vogeleiland, speeltuin De IJssel en de speeltuin aan de Zutphenselaan.

De verblijven van de betreffende dieren worden volgens de richtlijnen van het Ministerie van Landbouw schoongemaakt en ontsmet. Voor de Ulebelt zijn geen voorzorgsmaatregelen nodig. Daar zijn alle dieren getest, Q-koorts vrij bevonden en al gevaccineerd.

Onderzoek
Om vast te stellen of de betreffende geiten en schapen daadwerkelijk besmet zijn met de Q-koortsbacterie heeft burgemeester Heidema ook opdracht gegeven om het bloed van de dieren te onderzoeken. De uitslagen hiervan worden op korte termijn verwacht.

Vaccinatie van dieren
Verder is besloten om alle dieren uit voorzorg zo snel mogelijk te vaccineren. Dit stond al gepland, maar door de grote vraag naar vaccins is inenting niet eerder mogelijk dan in april.

Collega’s ingelicht
De directe collega’s van de betrokken medewerker zijn woensdagmorgen geïnformeerd en voorgelicht. Inwoners van de gemeente Deventer, die vragen hebben over de Q-koorts, kunnen contact opnemen met de GGD Gelre-IJssel, telefoonnummer: 088-44 33 55.

Actuele informatie over de ziekte en antwoorden op veelgestelde vragen zijn ook te vinden op www.deventer.nl en www.rivm.nl.
Provincie:
Tag(s):