zaterdag, 5. juni 2010 - 11:22

Meer dan tienduizend blaastesten bij grootschalige alcoholcontrole

Rotterdam

Bij een grootschalige alcoholcontrole in het centrum van Rotterdam hebben agenten meer dan 10000 blaastesten afgenomen.

Iedere keer opnieuw blijkt dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Maar nog altijd stappen bestuurders met teveel alcohol op achter het stuur. Rotterdam wordt dan ook regelmatig geconfronteerd met ongevallen waarbij alcohol één van de oorzaken is.

Reden genoeg dus om er alles aan te doen om automobilisten duidelijk te maken dat het levensgevaarlijk is om met alcohol op achter het stuur te stappen. Daarnaast moeten bestuurders die de fout ingegaan zijn, zo snel mogelijk van de straat.

Cijfers
Alleen in de regio Rotterdam Rijnmond waren er in 2009 al 476 aanrijdingen waarbij er alcohol in het spel was. In 2010 waren dat er tot 31 mei 163.

Er kwamen drie personen om het leven en er raakten 88 mensen gewond bij een verkeersongeval waarbij alcohol een rol speelde.
In 122 gevallen gingen bestuurders onder invloed er vandoor nadat er een aanrijding veroorzaakt was.

Alcoholcontrole
Om de verkeersveiligheid te bevorderen maar ook om het drinkgedrag van weggebruikers proactief, preventief en repressief te beïnvloeden zijn er regelmatig alcoholcontroles.

In de nacht van vrijdag op zaterdag moesten bestuurders die de stad in en uit wilden een blaastest afleggen. Weggebruikers liepen op veertien plaatsen in Rotterdam het risico om gecontroleerd te worden. Zo werd er gecontroleerd op de Erasmusbrug, de Willemsbrug, de Maasboulevard het Oostplein, de Vondelweg, de Jonkerfransstraat, het Weena, de Henegouwerlaan, de Rochussenstraat, de Westzeedijk, bij de Maastunnel en op de Pleinweg. Er waren bijna 300 agenten in dienst om de actie in goede banen te leiden.

Resultaten
Het overgrote deel van de 10273 gecontroleerde bestuurders mocht na de blaastest doorrijden. Toch waren er opnieuw meer dan 200 die wel de fout in waren gegaan. Deze 233 bestuurders zijn overgebracht naar verschillende politiebureaus in de regio. Na een definitieve ademanalyse kregen er 194 van hen een bekeuring uitgereikt. 17 personen moesten direct hun rijbewijs inleveren.

In district Zuid werd bij een controlepost de bestuurder aangetroffen die het meeste alcohol genuttigd had. Hij had bijna vijf keer teveel alcohol
gedronken. Maar ook bij andere controleposten kwamen er behoorlijk beschonken weggebruikers langs. Bijna iedere post had wel de twijfelachtige eer om een bestuurder met minimaal vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed te betrappen.

Niet-meewerkende automobilisten
Bestuurders die zich aan de alcoholcontrole wilden onttrekken of simpelweg niet in de rij wilden wachten en er vandoor gingen, kregen de motorrijders achter zich aan.
Zo was er op de Erasmusbrug een automobilist die niet zoveel zin had om aan te sluiten in de rij. Hij reed vanaf halverwege de brug in zijn achteruit terug. Na deze levensgevaarlijke actie werd hij elders opgepikt en kreeg hij een flinke bekeuring.

Bij dezelfde controlepost was iemand het niet eens met de blaastest die hij af moest leggen. Hij besloot de agenten verbaal te lijf te gaan. Dit was voldoende reden om hem aan te houden.
Eén automobilist probeerde onder zijn bekeuring uit te komen door een valse naam op te geven. Helaas voor hem werd dit doorzien en mocht hij twee bekeuringen ontvangen.
Provincie:
Tag(s):