maandag, 25. januari 2010 - 21:54

Meppel is de vijfde Fairtrade gemeente van Nederland

Meppel

Gemeente Meppel is maandag uitgeroepen tot Fairtrade Gemeente. Dit heuglijke feit liet de jury vandaag weten aan de Werkgroep Fairtrade Meppel. Gemeente Meppel is de eerste Fairtrade Gemeente van Drenthe en vijfde van Nederland. Op dinsdag 9 maart wordt de titel officieel uitgereikt.

Om de titel te behalen moest Meppel aan zes campagnecriteria voldoen. Niet alleen de lokale overheid moet Fairtrade producten inkopen en de campagne steunen. Ook moeten plaatselijke winkels Fairtrade producten verkopen en lokale organisaties zoals kerken en scholen Fairtrade kunnen aantonen dat zij eerlijke producten gebruiken. Daarnaast moest de werkgroep activiteiten organiseren om Fairtrade meer bekendheid te geven bij inwoners en bedrijven.

Meppel is de vijfde gemeente in Nederland die de titel heeft behaald. Goes, Groningen, Het Bildt en Houten gingen voor. In Nederland zijn op dit moment in bijna vijftig gemeenten initiatieven om een Fairtrade Gemeente te worden. Zestien daarvan zijn al ver op weg om ook de titel Fairtrade Gemeente te bemachtigen.

Op dinsdag 9 maart wordt de titel officieel uitgereikt, precies een jaar nadat Goes en Groningen de titel behaalden. Locatie en tijdstip van de uitreiking worden nader bekendgemaakt.

Fairtrade is eerlijke handel. Dit betekent dat er aan producten een eerlijke prijs wordt betaald voor hun producten. Een prijs die in verhouding staat tot de productiekosten. Uitgangspunten daarbij zijn een eerlijk loon voor producenten in ontwikkelingslanden, goede arbeidsomstandigheden, respect voor het milieu en een betere handelspositie.

Fairtrade producten hebben een Fairtrade keurmerk. Een bekend voorbeeld hiervan is Max Havelaar.
Provincie:
Tag(s):