woensdag, 30. juni 2010 - 11:58

Minder buitenlandse toeristen voor Limburg

Maastricht

Het toerisme is niet alleen een belangrijke inkomstenbron (€ 2,5 miljard) in Limburg maar biedt ook steeds meer Limburgers werk. Vorig jaar verdienden circa 37.000 personen in deze provincie hun brood in deze sector, 1.300 meer dan vijf jaar geleden.

Dat is een van de uitkomsten van het toeristische trendrapport dat gedeputeerde Jos Hessels van Economische Zaken dinsdag heeft gepresenteerd in Kessel.

De banengroei in de toeristische sector was over de afgelopen vijf jaar het grootst in Noord- en Midden-Limburg (+8%), maar ook in Zuid-Limburg (+1%) is sprake van groei. Feitelijk is de banengroei in deze sector groter omdat niet de volledige spin off voor andere sectoren is meegenomen, zoals de detailhandel. Immers ook de supermarkten en de bakker om de hoek profiteren van het toerisme.

Met 2,3 miljoen vakanties en bijna elf miljoen overnachtingen heeft Limburg haar tweede positie na Gelderland op de binnenlandse vakantiemarkt gehandhaafd. Het aantal vakanties steeg vorig jaar met vier procent ten opzichte van 2008. Oorzaak hiervan is de economische crisis; steeds meer Nederlanders bleven vorig jaar in eigen land. Keerzijde van de medaille is wel dat de bestedingen van de toerist vorig jaar met een procent is gedaald tot € 32,20 per persoon.

Minder gunstig zijn de cijfers over het inkomend toerisme. Dat daalde vorig jaar in Limburg met maar liefst tien procent, in Zuid-Limburg was dat zelfs 18,6 %. Vooral gasten uit Groot-Brittannië, Amerika en Azië lieten het afweten. Ondanks deze daling behoudt Limburg haar derde positie wat betreft buitenlandse gasten. In 2009 verbleven 667.000 buitenlandse gasten in Limburg, ongeveer hetzelfde aantal als vijf jaar geleden. Opvallend is vorig jaar de groei van het aantal Belgen (+47%) en Spanjaarden (+21%) dat Limburg bezocht.
Provincie:
Tag(s):