maandag, 11. januari 2010 - 11:44

Minister Verburg van LNV trekt half miljoen uit voor onderzoek vleesvervanging

Den Haag

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) trekt bijna een half miljoen euro uit voor onderzoek naar alternatieven voor consumptievlees.

Dat heeft ze vandaag gezegd bij de opening van de Horecava, de jaarlijkse vakbeurs voor de Horeca. Daar heeft ze ook een onderzoek aangekondigd naar de relatie tussen maaltijden en medicijngebruik in zorginstellingen

Op de Horecava worden jaarlijks de nieuwste trends in de Horeca getoond. Eén van de producten is de gehaktbal van vleesproducent VION, die voor 20 % uit plantaardige vezels bestaat, maar toch hetzelfde smaakt als een 100%-vleesgehaktbal. VION werkt hierbij samen met het bedrijf Meatless uit Goes dat vleesvervangende vezels maakt.

Vleesinnovatie

Minister Verburg ziet deze gehaktbal als belangrijke innovatie op het gebied van vleesvervangers. Daarom deelt zij op de Horecava aan negen ondernemers in totaal een half miljoen euro onderzoeksgeld uit voor soortgelijke projecten. Voorbeelden zijn: de winning van eiwit uit bietenblad, ‘Planktonburgers’ met eiwit uit algen, ‘Mc BUGS’ met eiwit uit insecten, visvoer waar het vismeel vervangen wordt door eiwit uit insecten en de Vegetarische Slager, die plantaardige eiwitconsumptie stimuleert en plantaardige gerechten promoot.

Onderzoek en innovatie naar alternatieven voor dierlijke eiwitten maakt onderdeel uit van het beleid op het gebied van duurzaam voedsel. In juni 2009 heeft minister Verburg de nota Duurzaam Voedsel naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze wordt op 20 januari door de Kamer behandeld.
Provincie:
Tag(s):