maandag, 15. februari 2010 - 17:06

Modelconvenant calamiteitenzenders beschikbaar (Alleen 112)

Den Haag

Het ministerie heeft een modelconvenant gemaakt voor de inzet van regionale omroepen als calamiteitenzender tijdens een ramp of crisis. 'Met het modelconvenant als voorbeeld kunnen gemeenten, provincies en veiligheidsregio’s afspraken vastleggen met de regionale omroepen', meldt het Ministerie van Binnenlandse zaken maandag.

Tijdens een ramp of crisis kan de regionale omroep in ieder geval via de radio als calamiteitenzender in de lucht komen. De omroepen kunnen ook televisie, teletekst en internet inzetten, maar dat is niet verplicht. De regio’s kunnen daar zelf afspraken over maken.

De achtergrond is dat televisies vrijwel alleen binnen staan en niet meer werken na stroomuitval. Radio luisteren kan ook in de auto of buiten. Bovendien zijn autoradio’s, radio’s op batterijen of opwindbare toestellen niet gevoelig voor stroomuitval.

Voor informatie via internet tijdens een ramp of een crisis is er de centrale site van het rijk, www.crisis.nl. Ook gemeenten, regio’s en provincies kunnen daar gebruik van maken bij een lokale of regionale ramp.

Het modelconvenant is alleen een voorbeeld; de regionale overheden en de omroepen kunnen ervan afwijken en hun eigen afspraken maken.
Provincie:
Tag(s):