dinsdag, 26. januari 2010 - 9:29

Mogelijk 60 marechaussees naar Haïti

Den Haag

Nederland overweegt maximaal 60 marechaussees naar Haïti te sturen. Zij zullen in dat geval deel uitmaken van de Europese politiemacht die moet bijdragen aan de beveiliging van de hulpverleners op het eiland.

De Verenigde Naties, die de hulp aan het getroffen land coördineren, hebben de Europese Unie verzocht om een bijdrage aan de veiligheidsmissie. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) bekijkt samen met minister Van Middelkoop (Defensie) of dit gedaan kan worden in het kader van de European Gendarmerie Force (EGF).

Hr. Ms. Johan de Witt
Aan logistieke ondersteuning door het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Johan de Witt blijkt het VN-bureau voor humanitaire hulp (OCHA) geen behoefte te hebben, met name omdat de Johan de Witt niet eerder dan 5 februari ter plekke kan zijn. Tegen die tijd verwacht de VN dat de meeste logistieke problemen rondom de haven en de aanvoerwegen zijn opgelost.

Wel is het marineschip Pelikaan sinds een week, onder meer met 45 mariniers en 2 marechaussees, aanwezig om te helpen bij de distributie van hulpgoederen in hoofdstad Port-au-Prince. Het Urban Search and Rescue team heeft ruim een week naar overlevenden gezocht en keerde gisteren met een KDC-10 van de luchtmacht terug in Nederland. Eerder bracht het transporttoestel 92 Haïtiaanse adoptiekinderen, van wie de adoptieprocedure versneld was afgerond, naar Nederland.
Provincie:
Tag(s):