dinsdag, 17. augustus 2010 - 17:57

Mogelijk botulisme in Veerse Kreek en Vest

De afgelopen week zijn honderden vissen en twintig watervogels aangetroffen in de Veerse Kreek en Vest die mogelijk zijn omgekomen door botulisme.

Medewerkers van het waterschap hebben de dode dieren opgeruimd. Het waterschap plaatst waarschuwingsborden bij de Veerse Kreek en Vest.

Botulisme vormt doorgaans geen gevaar voor de volksgezondheid. De gemeente Veere en het waterschap raden echter wel af om met de dode dieren of het water waarin ze liggen in aanraking te komen. Ook huisdieren kunnen ziek worden of doodgaan aan het gif dat door de bacterie wordt geproduceerd.

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor vogels, vissen en andere dieren. Botulisme komt met name voor bij warm weer, omdat dan de botulisme bacterie actiever wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting. Daarom moeten deze dode dieren zo snel mogelijk geruimd worden. Het waterschap voert dagelijks inspecties uit in het gebied.

Mocht u een dood dier tegenkomen, raak het dan niet aan. Bel het waterschap Zeeuwse Eilanden. Medewerkers van het waterschap zorgen dan voor een snelle verwijdering van de dieren.
Provincie:
Tag(s):