zaterdag, 3. april 2010 - 11:53

Mogelijk spitsheffing bij NS

Utrecht

Het treinkaartje dreigt in de drukke uren duurder te worden, zo melden verschillende media.

De NS hopen op die manier reizigers over de dag te spreiden. Als dat lukt hoeft er in de spits minder materieel te worden ingezet. In het AD zegt een woordvoerster van de NS dat het bedrijf tijdens de spits momenteel aan de grenzen van zijn capaciteit zit. ,,Tijdens de spits zijn de treinen overvol, terwijl het daarbuiten weer heel rustig is''.

Uit ervaring met het zogenaamde zoutkaartje hebben de NS geleerd dat het werkt. Met zo'n kaartje kon in de winter iedereen buiten de spits goedkoper reizen. Het werd een succes voor de NS. In totaal reisden er niet meer mensen met de trein, maar er vond wel een verschuiving naar de daluren plaats. Ongeveer 10% meer treinpassagiers pakte in de rustige uren de trein. Zo voorkomen de NS dat tijdens de spits extra treinen moeten worden ingezet, die dan tijdens de daluren werkloos aan de kant staan.

De Telegraaf schrijft dat er wat de NS betreft gevarieerd kan worden naar locatie. Zo kan bijvoorbeeld de Randstad duurder worden dan daarbuiten. De NS hebben nog geen concrete percentages voor ogen.

CDA en PvdA willen nog niet reageren op de plannen, maar de VVD en SP wijzen een spitsheffing op het spoor af. Ook de PVV is tegen het plan. Zij vinden het vreemd dat de overheid eerst uit milieu-overwegingen reizen per trein stimuleert, om dan vervolgens de reiziger met een spitsheffing op te zadelen.
Drie jaar geleden probeerden de NS ook al een hoger tarief in de spits door te zetten, maar dit plan werd afgeblazen door een hevig verzet van de Tweede Kamer.
Provincie:
Tag(s):