donderdag, 1. april 2010 - 23:02

Museumweekend 10 en 11 april

Zeeland

Op 10 en 11 april vindt de 29ste editie plaats van het Nationaal Museumweekend, het grootste culturele evenement van Nederland.

De musea halen tijdens het Museumweekend alles uit de kast: korting of zelfs gratis entree en een scala aan leuke activiteiten rond het thema ‘Verleiden’. In Zeeland openen 36 musea hun deuren. Een groot aantal sluit eveneens aan bij de themajaren Zeeland op de Fiets en Zeeland Bezet en Bevrijd.

Het Museumweekend in Zeeland op 10 en 11 april staat bol van de verleidingen. In tien musea is er een fotospeurtocht te volgen die een leuke prijs kan opleveren. In Veere (Museum De Schotse Huizen) en Groede (Het Vlaemsche Ergoed) staat het publiek bloot aan de verleidelijke kantjes en borduurseltjes aan Zeeuws ondergoed. In Arnemuiden (Historische Scheepswerf C.A. Meerman) en Zierikzee (Museumhaven Zeeland) kan het genieten van maritiem erfgoed, meevaren op historische schepen en de voortgang van scheepsrestauraties bekijken.

In Middelburg (Zeeuws Museum) kan de jeugd deelnemen aan een workshop fossielen zoeken. In Oostkapelle (Terra Maris) demonstreren zogenaamde keetwijven het middeleeuwse proces van het zoutzieden. In Goes (Historisch Museum De Bevelanden) kunnen bezoekers een grote streekdrachtmodeshow volgen (in de Grote Kerk) met als thema ‘Op reis langs de Zeeuwse eilanden’ of deelnemen aan een cursus kunstgeschiedenis. In Yerseke (Oosterschelde Museum) en IJzendijke (Museum Het Bolwerk) zijn er proeverijen van respectievelijk oesters en ‘Napoleon-ballen’.

In het kader van het thema Zeeland op de Fiets voert de tocht op 10 en 11 april naar een tentoonstelling in Burgh-Haamstede (Museum De Burghse Schoole) en naar Aardenburg en IJzendijke (Archeologisch Museum en Museum Het Bolwerk) voor een fietsroute met gids langs de Staats-Spaanse Linies. Een drietal andere fietsroutes zijn te downloaden vanaf de centrale museumwebsite www.zeelandmuseumland.nl <http://www.zeelandmuseumland.nl> . Onder het motto Zeeland Bezet en Bevrijd passeren oorlogszaken de revue in Sint-Annaland (Streekmuseum De Meestoof), Kapelle (Fruitteeltmuseum), Westkapelle (Het Polderhuis) en in Nieuwdorp (Bevrijdingsmuseum Zeeland).

De deelnemende musea en de activiteitenprogramma’s zijn te vinden op www.zeelandmuseumland.nl
Provincie:
Tag(s):