dinsdag, 12. oktober 2010 - 22:17

NAM wil meer aardgas winnen uit het De Wijk gasveld

De Wijk

De NAM heeft het milieueffectrapport (MER) ingediend voor het Aardgas+ project “De Wijk”. Met dit project wil de NAM met behulp van nieuwe technologie meer aardgas uit het De Wijk gasveld produceren.

De NAM heeft al in februari van dit jaar haar plannen daartoe bekend gemaakt en een startnotitie MER ingediend. Oorspronkelijk dacht de NAM in 2015 klaar te zijn met gaswinning uit het De Wijk veld, maar met behulp van stikstof kan er meer en langer aardgas uit het bestaande veld worden gewonnen.

Het nu gepubliceerde milieueffectrapport beschrijft in detail het voornemen van de NAM om vanaf 2012 in totaal circa twee miljard kubieke meter extra aardgas uit het veld te winnen. Dat is in totaal zo'n tien procent van de totale productie uit dit aardgasveld. Deze extra hoeveelheid aardgas is voldoende om alle Drentse huishoudens zes jaar lang van aardgas te voorzien. De NAM verwacht eind dit jaar de investeringsbeslissing over het project te kunnen nemen.

Normaal gesproken komt gas door de natuurlijke druk in een gasveld vanzelf naar boven. Hoe meer gas eruit is, hoe lager de druk wordt en hoe moeilijker het gas naar boven komt. Tot er op een gegeven moment nagenoeg helemaal geen gas meer wordt geproduceerd. Dan spreken we van een 'leeg' veld. Er blijft dan echter nog altijd aardgas in het veld achter, dat moeilijk te winnen is. De NAM heeft het voornemen om met behulp van stikstof dit resterende gas uit het 'de Wijk'-gasveld te produceren. Deze technologie wordt op andere plaatsen in de wereld al met succes toegepast in de aardolie-industrie.

Het gasveld bevindt zich aan de noordkant van de Hoogeveensche Vaart tussen Echten en Koekange. Er wordt al ruim vijftig jaar gas uit dit veld gewonnen. Dit gas is honderden miljoenen jaren geleden ontstaan en zit in de porien van een dikke zandsteenlaag, op 500 tot 1.500 meter diepte. Tot op heden is uit het 'de Wijk'-gasveld 14,5 miljard m3 gas gewonnen.
Provincie:
Tag(s):