donderdag, 21. januari 2010 - 22:38

Namen Holocaust-slachtoffers weerklinken in de buitenlucht

Westerbork

Twee NCRV-presentatoren gaan zaterdagavond 23 januari in Utrecht in de buitenlucht achter de microfoon. Zij presenteren dan geen programma voor de radio, maar gaan in het openbaar ruim driehonderd namen lezen van Joden en Sinti en Roma die slachtoffer werden van het nazi-regime. Buiten op het terrein van voormalig kamp Westerbork zullen Judith Belinfante en haar zoon tientallen namen van slachtoffers in herinnering brengen.

Bert Kranenbarg (Knooppunt Kranenbarg radio 2), Jurgen van den Berg (Lunch!, Stand.nl, Casa Luna radio 1) en de familie Belinfante leveren een bijdrage aan de landelijke actie van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om vanaf 23 januari gedurende drie dagen en nachten continue de namen van de 102.000 Joodse en Sinti en Roma-slachtoffers uit heel Nederland te lezen.

Judith Belinfante (o.a. oud-voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei) en haar zoon lezen dinsdag 26 januari in de buurt van hun eigen expositie in kamp Westerbork. De expositie is een eerbetoon aan hun vermoorde familie en geeft een indringend verslag in woord en beeld van de reis van Belinfante en haar zoon naar Theresienstadt en Auschwitz.

De twee NCRV-stemmen zijn zaterdag van 21.00 uur in het kader van De 102.000 Namen Lezen te horen bij het spoorwegmuseum in Utrecht. In de oorlogsjaren was dit een locatie waar Joden zich moesten melden voordat ze naar het doorgangskamp Westerbork werden afgevoerd.

Bij het lezen van de namen, zowel in Utrecht als op het voormalig kampterrein, zijn alle belangstellenden van harte welkom.
Provincie:
Tag(s):