woensdag, 23. juni 2010 - 17:30

'Nationaal historisch museum welkom in Utrecht!'

Soestdijk

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht ziet nog steeds vooral veel voordelen in Paleis Soestdijk als toekomstige locatie voor een nieuw Nationaal Historisch Museum. Dit meldt de provincie woensdag.

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) heeft daarom in een open brief aan de minister Rouvoet van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ( OCW) gevraagd om dit alternatief de volle aandacht te geven.

Het College van GS van de provincie Utrecht herhaalt daarmee de oproep die is gedaan in mei 2009, toen bleek dat na afloop van een spoeddebat de keuze voor Arnhem kon rekenen op veel kritiek in de Tweede Kamer. Aanleiding was het feit destijds dat in de voorstellen voor Arnhem de gedachte van een nationale presentatie van de vaderlandse geschiedenis aan de hand van een "canon" terzijde werd geschoven.

Het Nationaal Museum in oprichting verloor daarmee een aansprekend nationaal thema. De kosten voor dit Arnhemse project blijken nu bovendien zo de pan uit te rijzen dat zelfs sprake is van een extra investering van 60 miljoen euro aan bouwkosten voor een ondergrondse garage.

Icoon van de Nederlandse historie
Het toekomstig Nationaal Historisch Museum vraagt volgens het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht om een locatie die nauw verbonden is met onze vaderlandse geschiedenis. Het Paleis Soestdijk staat als icoon van de Nederlandse historie bij generaties Nederlanders op het netvlies als symbool van onze historie, vanwege hechte band met het Koningshuis die teruggaat tot het jaar 1815.

‘Paleis Soestdijk is bovendien een nationaal cultuurhistorisch monument. Centraal gelegen in ons land en bij uitstek de plek waar een breed publiek op een aantrekkelijke manier kan kennismaken met de Nederlandse geschiedenis’, aldus het college.
Provincie:
Tag(s):