vrijdag, 22. januari 2010 - 8:46

Nationale Recherche onderschept 900 kilo cocaïne

Rotterdam

De Nationale Recherche heeft dinsdag drie mannen uit Amsterdam, Rotterdam en Etten-Leur aangehouden die vermoedelijk op grote schaal cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland wilden smokkelen. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

In Panama is eind november vorig jaar een partij van 900 kilo cocaïne in plastic kratten onderschept die wordt toegeschreven aan deze verdachten. De cocaïne stond klaar om in een zeecontainer met ananas naar de haven van Antwerpen te worden verscheept.

Arrestatieteams
Het onderzoek door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Belgische Federale Politie. Arrestatieteams hielden dinsdagmorgen twee van de drie verdachten aan in Amsterdam en Rotterdam.

De derde verdachte werd door de Nationale Recherche zelf aangehouden in Etten-Leur. De Federale Politie hield tegelijkertijd vier verdachten in België aan. Deze verdachten zouden de zeecontainers met cocaïne uit de haven van Antwerpen hebben kunnen halen.

Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten is beslag gelegd op een pistool met geluiddemper, een machinepistool, munitie, 119 mobiele telefoons en administratie.

'Ananaslijn'
De verdachten hebben vorig jaar vermoedelijk een `ananaslijn' opgezet tussen Panama en België. Zeven containers met ananas werden verscheept tussen Panama en de haven van Antwerpen. Bij controle van de containers troffen de Belgische autoriteiten geen drugs aan.

Het doel was vermoedelijk om achter deze façade van legale internationale handel ongemerkt grote partijen cocaïne met het tropische fruit mee te sturen. De containers met ananas hadden steeds een nepbedrijf in Tsjechië als eindbestemming.

De verdachten worden vrijdag 22 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):