zondag, 26. september 2010 - 17:05 Update: 08-07-2014 1:02

NEC drukt Feyenoord nog dieper in het moeras

Nijmegen

(Elfvoetbal) Kwaad, erger, ergst. Welk woord voor de huidige malaise van Feyenoord gevonden moet worden, is misschien nog niet uitgevonden. Een onthutsend zwakke Rotterdamse ploeg kreeg met 3-0 klop van NEC.

Het beeld halverwege de eerste helft was een goede afspiegeling van de inzet van vooral de Rotterdamse kant. Jerson Cabral speelde de bal een metertje te ver voor zich uit. Voordat Nathaniel Will het leder überhaupt onderschept had, hield de jongeling van Feyenoord reeds in.

Ook de meegesprinte Luc Castaignos draaide zich al om en sjokte weg. Er zat geen enkel spatje geloof of beter gezegd vertrouwen in het elftal van trainer Mario Been. Alle zogenaamde tweede ballen waren voor NEC, een mooie combinatie bleek zeldzaam en het ene balverlies volgde het andere in rap tempo op.

Voor rust hoefde doelman Jasper Cillessen ook maar één keer in actie te komen. In de elfde minuut keerde hij een inzet van Jerson Cabral, al ontbrak het venijn in de poging. NEC speelde op haar beurt ook niet goed, maar bracht wel het portie vechtlust, strijd en de wil om te winnen.

Trainer Wiljan Vloet had vooraf wel enkele aanpassingen aangebracht in zijn elftal. Ook noodgedwongen trouwens. Zo speelde Lasse Schöne als rechtsbuiten en Lorenzo Davids als linksbuiten. Vooral laatstgenoemde deed het uitstekend. In de negentiende minuut leidde hij ook met een knappe actie de 1-0 binnen. In een mooie versnelling passeerde hij Kelvin Leerdam en legde de bal vanaf de achterlijn knap terug. De inkomende Lasse Schöne trapte met zijn linker raak: 1-0.

Daarna wisten de Rotterdammers, die met dezelfde elf als afgelopen woensdag tegen Roda JC aantraden, zich nauwelijks raad als de bal in bezit kwam. Het mocht doelman Rob van Dijk dankbaar zijn dat hij koel bleef in één-tegen-één situaties met Erton Fejzullahu en Nathaniel Will.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Van Dijk hield zijn ploeg in de 55e minuut op de been door pogingen van Fejzullahu en een minuut later van Bjorn Vleminckx naast te werken en zag dat Niki Zimling in de 72e minuut een schot op de linkerkruising mikte. Al zat Van Dijk er nog wel met een handje aan.

En Feyenoord? Dat zag net na het rustsignaal een doelpunt afgekeurd worden vanwege vermeend buitenspel en Luc Castaignos in de 77e minuut de ideale mogelijkheid op de gelijkmaker om zeep helpen. Van net buiten de zestien punterde hij de bal rakelings naast de verkeerde kant van de paal. De ingebrachte vleugelspitsen Ruben Schaken en Diego Biseswar, die in de rust Georginio Wijnaldum en Jerson Cabral vervingen, deelden in de malaise.

In de 83e minuut werd het duel beslist. Nathaniel Will ontsnapte weer eens op de rechterkant. Zijn voorzet leek te scherp, maar de bal caramboleerde via doelman Van Dijk, Stefan de Vrij en Rick ten Voorde binnen. Een mooie binnenkomer voor de NEC-aanvaller, die net twee minuten in het veld stond.

Het leed werd in de extra tijd nog erger. Bram Nuytinck, een andere invaller, kopte een corner van Lasse Schöne binnen: 3-0. Met de staart tussen de benen reisden de Rotterdammers weer terug naar de Maasstad.