zondag, 29. augustus 2010 - 9:44 Update: 08-07-2014 1:03

NEC geeft winst in slotfase weg tegen Heerenveen

Nijmegen

(Elfvoetbal) Bijna twee miljoen euro moest NEC bezuinigen afgelopen zomer. Geld voor dure aankopen was er niet.

Trainer Wiljan Vloet moest noodgedwongen een beroep doen op de eigen jeugd. Een ingreep die tegen sc Heerenveen lange tijd goed uit leek te vallen. Al verspeelden de Nijmegenaren nog een 2-0 voorsprong en werden de punten met de Friezen gedeeld: 2-2.

Terwijl NEC al de gehele voorbereiding op zoek is naar een nieuwe buitenspeler en een tweede doelman, blijkt het beide versterkingen allang in huis te hebben. Waar Cayfano Latupeirissa zijn eerste basisplaats opluisterde met enkele leuke acties, daar stond Jasper Cillessen onder de Nijmeegse lat alsof hij al 400 duels achter zijn naam heeft staan. Al betekende het optreden tegen sc Heerenveen toch echt zijn eerste in het betaalde voetbal.

Na acht minuten trad hij voor het eerst handelend op na een laag afstandschot van Mika Väyrynen. Bas Dost liet drie minuten eerder al een grote kans onbenut, toen hij volledig vrijstaand naast schoot. Aan NEC-kant zag Leroy George zijn inzet halverwege het eerste bedrijf naast gaan en trad Cillessen opnieuw koelbloedig op bij een actie van Roy Beerens, die na een lange sprint met bal de 21-jarige goalie trof.

Ramon Zomer leek in de 37e minuut wel de 1-0 aan te tekenen. De centrale verdediger was na een afgeslagen corner voorin blijven hangen en kwam een teenlengte tekort om een knap volleyschot van Latupeirissa te verlengen.

Waar de rust doelpuntloos werd gehaald, stond het zeven minuten in de tweede helft al 2-1! Leroy George stond aan de basis van de 1-0 en 2-0 via twee weergaloze acties. In de 48e minuut dreef hij met de bal aan de voet het strafschopgebied in en poeierde hij het leder met zijn linker in de kruising achter een verbauwereerde doelman Kenny Steppe.

Twee minuten later zond hij met een handig steekpassje Lasse Schöne weg, die de Belgische keeper met een strakke schuiver versloeg. Een minuut later stond het echter alweer 2-1. Christian Grindheim knikte een voorzet van de rechterkant van Roy Beerens binnen.

Vier minuten later alweer leek de Nijmeegse voorsprong alweer verdwenen. Ramon Zomer versloeg met een kopbal uit een vrije trap van Mika Väyrynen zijn eigen doelman, maar hij zou zijn geduwd door Calvin Jong-A-Pin. Volgens scheidsrechter Erik Braamhaar althans. In de 69e minuut keerde Cillessen weer prachtig, nu op een inzet van Oussama Assaidi.

De 2-2 viel uiteindelijk toch. Roy Beerens sloot drie minuten voor tijd een prachtige actie op de rechterkant af met een schot, dat via het been van Rens van Eijden binnenviel. Cillessen, die werd uitgeroepen tot Man of the Match, was kansloos.