dinsdag, 6. juli 2010 - 22:26 Update: 08-07-2014 1:03

NEDERLAND IN DE FINALE

(ELF-Voetbal) Het Nederlands elftal speelt zondag de finale van het WK. In een bloedstollende halve finale werd Uruguay met 3-2 verslagen. Doelpunten: een kanonskogel van Giovanni van Bronckhorst, opnieuw Wesley Sneijder en een kopbal van Arjen Robben.

Alle drie de Nederlandse treffers vielen binnen in de uiterste hoek van het doel. Van Bronckhorst pegelde in de 18de minuut de bal van zo'n dertig meter loeihard in de kruising. Via de binnenkant van de paal sloeg de bal in de kruising achter de kansloze Fernando Muslera.

Tussen de 70ste en 73ste minuut sloeg Oranje genadeloos toe. Eerst was het Sneijder, die na een omsingeling van het Uruguayaanse doel door Oranje een klein gaatje in de verre hoek vond. Het schot van de spelbepaler werd licht van richting veranderd. Het is alweer het vijfde doelpunt van de Utrechter dit WK. Daarmee is hij gedeeld topscorer, samen met David Villa van Spanje.

De feestvreugde om de tweede goal was nog maar nauwelijks gedoofd, of Robben scoorde de derde. Uit een voorzet van linksbuiten Dirk Kuyt kopte hij via binnenkant paal in de korte hoek raak.

Tot die laatste twee goals was het een zinderende halve finale, want Oranje speelde zeker niet goed. Door de kanonskogel van Van Bronckhorst leek er aanvankelijk niets aan de hand, maar dat veranderde toen Diego Forlan de Zuid-Amerikanen in de 41ste minuut op gelijke hoogte bracht. Zijn afstandsschot was weliswaar spijkerhard, maar Maarten Stekelenburg had de inzet die bijna recht op hem afkwam absoluut moeten keren. Het was de eerste fout van de keeper dit toernooi.

Vroeg in de tweede helft ontsnapte Oranje zelfs aan een achterstand, toen Van Bronckhorst op de doellijn redde na een inzet van Alvaro Pareira. De linkshalf van Uruguay strafte daarmee bijna een tekorte terugspelbal van Khalid Boulahrouz af.

Zover kwam het gelukkig niet. In het laatste kwartier van de wedstrijd kreeg Oranje zelfs kansen op een vierde goal. Robben zag alleen voor Muslera een stift mislukken. In de blessuretijd scoorde Maximiliano Perreira uit een variant van een vrije trap de plotselinge 2-3. Daarna stond Oranje nog flink onder druk van Uruguay, maar bezweek niet.