zaterdag, 27. februari 2010 - 9:35

Nederland is klaar met politieke leiders

Den Haag

Uit een onderzoek dat TNS NIPO en de Universiteit van Amsterdam uitvoerden in opdracht van de Volkskrant blijkt dat Nederland weinig vertrouwen heeft in zijn huidige politieke leiders. Dit melden verschillende media vandaag.

Zo willen zeven op de tien Nederlanders dat Jan Peter Balkenende wordt vervangen als eerste man van het CDA. En volgens 47 procent is het tijd dat PvdA-leider Wouter Bos vertrekt. Nog maar 25 procent van de kiezers heeft vertrouwen in Balkenende als premier. In 2006 had tijdens de Tweede Kamerverkiezingen nog 51 procent van de kiezers vertrouwen in Balkenende.

Van de huidige politieke kopstukken geniet op dit moment niemand echt een groot vertrouwen als kandidaat-premier. Het meeste vertrouwen gaat naar D'66-leider Alexander Pechtold, 35 procent van de kiezers heeft vertrouwen in hem. Bos staat tweede met 34 procent en Job Cohen krijgt een derde plaats met 32 procent. Dat Pechtold één op de drie kiezers achter zich krijgt, lijkt veel. Maar Wim Kok kreeg in zijn tijd de steun van zeven van de tien Nederlanders.

In de CDA'ers Camiel Eurlings en Maxime Verhagen hebben respectievelijk 21 en 14 procent van de kiezers vertrouwen. Geert Wilders (PVV) en Agnes Kant (SP) en Rita Verdonk (ToN) scoorden alle drie minder dan 20 procent.

Het onderzoek werd gehouden onder 847 mensen.
Provincie:
Tag(s):