dinsdag, 2. maart 2010 - 20:42

Nederland mag stemmen

Den Haag

Vandaag, 3 maart 2010, mag het grootste deel van Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.

In Groningen, Den Haag en Rotterdam hebben drie stembureaus de deuren rond middernacht al geopend. De steden hopen hiermee meer jonge stemmers over de streep te trekken om toch hun stem te laten gelden.

Niet overal kan worden gestemd

Niet in alle gemeenten vinden verkiezingen plaats voor een nieuw gemeentebestuur. Zo mochten de inwoners van Reiderland, Scheemda, Winschoten, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle, Moordrecht, Horst aan de Maas, Venray, Sevenum en Meerlo-Wanssum vanwege een geplande gemeentelijke herindeling al in november 2009 stemmen.

Ook in Bloemendaal en Kaag en Braassem vinden geen verkiezingen plaats, omdat deze al in november 2008 plaatsvonden.

Ronde Venen stemt later

In bijvoorbeeld Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen daarentegen wordt de gang naar de stembus pas eind 2010 gemaakt.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006 waren de PvdA en de SP de grote winnaars.

Graadmeter landelijke verkiezingen

De landelijke politieke partijen zien de gemeenteraadsverkiezingen als een graadmeter voor de Tweede-Kamerverkiezingen die door de val van het kabinet al op 9 juni van dit jaar worden gehouden.

In de meeste gemeenten zullen de bestaande partijen zoals de PVDA, CDA, ChristenUnie, de SP, GroenLinks en D66 zijn vertegenwoordigd. De PVV, de partij van Geert Wilders, zal deze gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst deelnemen. Alleen in Den Haag en Almere kunnen inwoners stemmen op deze partij. Als we de peilingen mogen geloven, zal de PVV daar veel stemmen krijgen. De PVDA blijft naar verwachting stabiel net als het CDA. Vooral jongeren zullen meer dan voorheen op de partij van Wouter Bos stemmen.

Weer geen spelbreker

Het weer zal in ieder geval geen spelbreker zijn als het gaat om de opkomst. In de loop van de avond zal de balans voor de politici kunnen worden opgemaakt.
Provincie:
Tag(s):