zaterdag, 8. mei 2010 - 16:47

Nederland uitgenodigd voor G20-bijeenkomst in Toronto

Den Haag

Minister-president Balkenende is vandaag uitgenodigd door premier Harper van Canada om deel te nemen aan de G20-top op 26 en 27 juni 2010 in Toronto, Canada. Het is de vierde top op rij waarvoor Nederland, ook al is het geen lid van de G20, wordt uitgenodigd, na Washington (november 2008), Londen (april 2009) en Pittsburgh (september 2009). Dit maakt het ministerie van Algemene Zaken vandaag bekend.

De regering beschouwt de uitnodiging als erkenning voor de omvang van onze economie (16e economie ter wereld met de 9e financiële sector), de Nederlandse actieve internationale opstelling en de inhoudelijke bijdrage die Nederland aan de vorige toppen heeft geleverd.

Als inhoudelijke prioriteiten voor de G20-bijeenkomst in Toronto ziet Nederland afstemming van beleid over de huidige internationale financieel-economische situatie, de stabiliteit op de internationale financiële markten, bestrijding van protectionisme en stimuleren van vrijhandel, transitie van stimuleringsmaatregelen naar een beleid gericht op de lange termijn houdbaarheid van de overheidsfinanciën als ook versterking van internationaal financieel toezicht.

Minister-president Balkenende heeft in de afgelopen periode bij diverse gelegenheden het belang van voortgezette deelname van Nederland aan het G20-proces bepleit. Onder andere tijdens het bezoek aan Nederland van premier Harper van Canada op 6 en 7 mei 2010, tijdens de Nuclear Security Summit in Washington en het bezoek van minister-president Balkenende aan Zuid-Korea en China.
Provincie:
Tag(s):