donderdag, 20. mei 2010 - 11:11

Nederlander blijft deze zomer dichterbij huis

Den Haag

Deze zomer zullen, net als vorig jaar, zo’n 11,5 miljoen Nederlanders
één week of langer op zomervakantie gaan. Veel Nederlanders moeten hun vakantieplannen nog vastleggen maar geven, vanwege de economisch
onzekere tijden, de voorkeur voor een vakantiebestemming dichterbij
huis, aldus de toeristenbond.

Zo kiezen ongeveer 3,5 miljoen vakantiegangers voor vakantie in eigen land. Uiteraard is het totaal aantal vakanties in het binnenland is wel afhankelijk van het weer, bij minder goed zomerweer kan het aantal binnenlandse vakanties lager uitkomen.

Bijna 8 miljoen landgenoten kiezen voor een buitenlandse vakantiebestemming. Frankrijk blijft voor de buitenlandse zomervakanties de onbetwiste koploper.

De grootste stijgers dit jaar zijn: Kroatië (+23%), Turkije (+12%), België (+10%), Groot-Brittannië (+8%) en Duitsland (+8%). Dichterbij huis vakantie vieren trekt de Nederlander aan. De grootste dalers dit jaar zijn onder meer de vliegvakanties naar de Middellandse zee, zoals Spanje (-13%) en Griekenland (-9%) maar ook Tsjechië (-15%) en Italië (-10%) zullen dit jaar naar verwachting minder Nederlandse vakantiegangers begroeten.

De populariteit van Turkije neemt deze zomer weer toe onder de Nederlanders. Turkije is een goedkope bestemming en biedt veel all inclusive vakanties, reizigers weten daardoor precies hoeveel ze aan hun vakantie uitgeven. Daarnaast is het land zelf goedkoop: vakantiegangers zijn dus niet alleen zeker van de zon, maar ook van de uitgaven.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika zal door het WK Voetbal - dat van 11 juni t/m 11 juli 2010 plaatsvindt -zonder enige twijfel populair zijn. Overigens verwacht de bond niet zozeer een stijging van het aantal vakanties tijdens het WK. De ANWB denkt eerder aan een stijging in de periode erna, eind 2010, begin 2011, want dan is het daar zomer. Veel Nederlanders zullen dan op tv gezien hebben hoe mooi Zuid-Afrika is en willen het land vervolgens zelf gaan ontdekken.

Verre bestemmingen

Ruim 830.000 Nederlanders zullen een intercontinentale vakantie ondernemen. Dat is meer dan vorig jaar, toen kozen 750.000 Nederlanders voor een verre bestemming. De populairste bestemming is ook dit jaar de VS en zal ongeveer 260.000 Nederlandse vakantiegangers begroeten. Andere. populaire bestemmingen zijn: Egypte (100.000) Nederlandse Antillen (60.000), Indonesië (50.000), Canada (55.000).

Autovakanties

Het aantal autovakanties is deze zomer gelijk aan vorig jaar: 4,4 miljoen vakanties worden met de auto ondernomen. Populairste landen om met de auto naar toe te gaan zijn: Frankrijk (1.4 miljoen), Duitsland (670.000), Italië (500.000) en Oostenrijk (350.000).

Kamperen

Een kampeervakantie blijft favoriet voor bijna 4 miljoen Nederlanders. Er is tegenwoordig een enorme diversiteit aan soorten campings. Iedere kampeerder kan kiezen wat voor kampeervakantie hij wil: van back-to-basics tot glamping, het luxe kamperen. De ANWB verwacht dat er naar schatting 2,8 miljoen vakantiegangers kiezen voor kampeervakantie in het buitenland, dat is gelijk aan het aantal van vorig jaar. Voor kamperen in eigen land ligt dat aantal op 1,1 miljoen Nederlanders. Uiteraard zal het weer een grote rol spelen: bij goed weer zullen de kampeerders die nog niet geboekt hebben eerder hun vakantie in Nederland doorbrengen dan op een camping in het buitenland. Frankrijk blijft voor een buitenlandse kampeervakantie de meest gekozen bestemming, 40% van alle buitenlandse kampeervakanties zal hier doorgebracht worden. Goede volgers zijn Duitsland, Italië, België en Spanje.
Provincie:
Tag(s):