vrijdag, 6. augustus 2010 - 14:37

Nederlanders gooien matroos van boord en nemen zeiljacht mee

Leeuwarden

Twee Nederlandse mannen moeten op vrijdag 13 augustus tijdens een pro forma zitting voor de rechtbank in Den Haag verschijnen op verdenking van moord op een 36-jarige Braziliaanse matroos. De moord werd volgens het Openbaar Ministerie in juli 2005 voor de kust van Brazilië gepleegd.

De verdachten zijn een 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 29-jarige man uit Zoetermeer.

De Braziliaanse autoriteiten startten in juli 2005 een grootschalig onderzoek naar de vermissing van de 36-jarige matroos. Het slachtoffer was voor het laatst gezien in het gezelschap van de twee Nederlandse verdachten. Het tweetal had zich in Brazilië voorgedaan als potentiële kopers van een zeiljacht en waren voorafgaand aan de koop onder begeleiding van de matroos een proefvaart gaan maken. Nadat het zeiljacht niet terugkeerde, deed de eigenaar aangifte van diefstal en werd de vermissing van de matroos gemeld.

Eind juli 2009 verzochten de Braziliaanse autoriteiten Nederland om het onderzoek naar de moord op de matroos over te nemen. Uit onderzoek was gebleken dat de verdachten terug waren gekeerd naar Nederland. Eind oktober 2009 werd het onderzoek officieel aan de politie Haaglanden en het OM Den Haag overgedragen. Alle dossierstukken moesten worden vertaald en bestudeerd en de politie en het OM zijn in maart 2010 voor het onderzoek naar Brazilië gegaan om daar nog getuigen te horen.

Op 9 mei dit jaar kon de 49-jarige verdachte worden aangehouden. De 29-jarige verdachte uit Zoetermeer werd op 17 mei aangehouden. Uit de verklaringen die verdachten hebben afgelegd blijkt dat de matroos enkele kilometers van de kust over boord is geduwd. De man heeft zich nog aan de reling vastgeklampt, maar moest loslaten en is op open zee achterlaten. Het lichaam van de matroos is nooit gevonden.
Provincie:
Tag(s):