zaterdag, 24. juli 2010 - 10:01 Update: 08-07-2014 1:03

Nederlandse banken doorstaan EU-stresstest

Den Haag

De Nederlandse banken hebben de EU stresstest goed doorstaan. ABN Amro, ING Bank, Rabobank en SNS Bank zijn sterk genoeg om het hoofd te bieden aan een nieuwe crisis.

De test, uitgevoerd door het Committee of European Banking Supervisors (CEBS), heeft als doel de veerkracht van financiële instellingen op de proef te stellen door simulatie van een negatief economisch scenario over de periode 2010-2011. De vier Nederlandse banken die hebben meegedaan lijden in dit fictieve scenario verliezen, maar blijven ruim voldoende gekapitaliseerd.

De stresstest zegt iets over de mogelijk toekomstige kwetsbaarheden bij banken in geval van zeer negatieve ontwikkelingen. Wanneer banken goed uit de test komen betekent dit dat ze tegen een stootje kunnen en verliezen kunnen opvangen. Maar dit geeft geen volledige zekerheid. Het gaat namelijk om een fictieve situatie, de werkelijkheid kan anders uitpakken. Het voornaamste is dat het toezichthouders en overheden helpt om voorbereid te zijn, mocht zo’n scenario werkelijkheid worden.

Minister De Jager: “Alle Nederlandse banken zijn goed uit de test gekomen. Dat is goed nieuws. Het geeft aan dat onze financiële sector sterk is en klappen kan opvangen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Maar dat neemt niet weg dat we voortdurend waakzaam moeten zijn en zullen blijven. We blijven continu werken aan een solide financieel systeem.”
Categorie:
Tag(s):