zaterdag, 1. mei 2010 - 20:28

Nieuwe info over vuurwerkramp wijst op bedrijfsongeval

Enschede

Zaterdag is bekend geworden dat de politie Twente nieuwe 'uiterst belastende' verklaringen heeft over het ontstaan van de vuurwerkramp bij SE Fireworks in 2000. De verklaringen zijn opgenomen door RTV Oost die een serie reportages maakte over de ramp.

Op 13 mei 2000 brak er brand uit in de vuurwerkopslagplaats van SE Fireworks. De brand veroorzaakte een kettingreactie waarbij een volledige woonwijk weggevaagd werd en 23 mensen om het leven kwamen. Honderden mensen raakten gewond.

Volgens RTV Oost zou voor het eerst uit de verklaringen blijken dat de eerste brand veroorzaakt werd door een bedrijfsongeval. De politie ging altijd uit van brandstichting.

Misdaadjournalist Simon Vuyk publiceerde deze week zijn boek 'De waarheid achter de vuurwerkramp' waarin hij stelde dat de ramp veroorzaakt werd door ijsfonteintjes. Het buskruit hierin bestaat uit en nitrocellulose. In combinatie met zwaar vuurwerk is dit zeer explosief. Twee dagen voor de ramp zich voltrok werd er een geheime zending met ijsfonteintjes uit Denemarken aan bij het bedrijf geleverd.

De politie Twente heeft zaterdag bevestigd dat ze de informatie van RTV Oost heeft gekregen en bekijkt of er nader onderzoek met worden gedaan. Het officiële onderzoek naar de ramp is nooit afgesloten.
Provincie:
Tag(s):