maandag, 30. augustus 2010 - 9:26

Olifantrups gesignaleerd in Buitenpost

Buitenpost

Afgelopen week kwamen de heer en mevrouw Valkema uit Buitenpost bij de balie van De Kruidhof met een bijzonder wezen. “Het lijkt wel een rups, en het heeft ook een slurf. Weten jullie wat het is?”

Een medewerker van De Kruidhof zag direct dat het om een Pijlstaartrups ging en vertelde over de oogachtige kleuren op de zijde van de rups die werken als een soort afweermechanisme tegen vogels. Het mondstuk is gebouwd om te vreten.

Bij verstoring trekt de 8 centimeter lange bruine rups zijn kop iets in en beweegt zijn ‘nek’ heen en weer. Door de niervormige vlekken lijkt hij dan op een slang. De Pijlstaartrups is de zogenaamde Olifantrups (Deilephila elpenor) en is de rups van een nachtvlinder genaamd “Avondrood”.

9 Juli werden er tijdens de Nationale Nachtvlindernacht op De Kruidhof enkele van deze 6 centimeter lange vlinders gevangen en gedetermineerd. De rups leeft vooral van planten als: Wilgroosje, Walstro, Springzaad en Fuchsia. Planten die in en aan de rand van Buitenpost volop aanwezig zijn.

De rups en de vlinder zijn geen zeldzame exemplaren, maar laten zich niet vaak zien. In het kader van het Internationale jaar van de Biodiversiteit kan gezegd worden dat nachtvlinders goed gedijen in en om de gemeente Achtkarspelen. Tijdens de Nachtvlindernacht werden er 95 verschillende soorten gedetermineerd. Dat is voor begrippen van de Vlinderstichting enorm veel.
Provincie:
Tag(s):